Hooiwagen stuift dijk af

Soms lees je in de krant dat een auto zich in een voorgevel van een woning geboord heeft, waarbij zowel de bestuurder als de bewoners van het huis er met de schrik afgekomen zijn. Niets nieuws onder de zon, zelfs in het tijdperk van de paardentractie kon zoiets al gebeuren:

“Gisteren kwamen te Ganzedijk twee paarden voor ecu wagen vracht kwelderhooi, en met twee mannen van Beerta op het voorkistje gezeten, op den loop. De viervoeters stoven met het gansche gevolg van den kop des dijks — omstreeks 4 Ned. el (= meter, HP) boven bet maaiveld — naar beneden, en braken in snelle vaart door eene vrij sterke schutting, staande voor de behuizing van den landbouwer H. Kaspers. Maar wat meer zegt, een der paarden maakte zulk eene bres in den voorgevel, en vooral in een raam, dat het ter halver lengte in de kamer aankwam, alwaar het in eene half staande, half knielende positie halt maakte. Nopens de uitwerking van den eersten schrik bij de bewoners hebben wij alsnog niet gehoord en hopen wij het beste. Meest is echter in dit voorval te verwonderen, dat zoowel mannen als voerlieden er ongedeerd ziju afgekomen.”

Bron: Provinciale Overijsselsche en Zwolsche Courant van 7 augustus 1861, in een bericht dat deze krant overnam uit de Provinciale Groningsche Courant van vier dagen eerder.

Advertenties

2 reacties on “Hooiwagen stuift dijk af”

 1. Harmien schreef:

  Het is echt een verschrikking om een paard met lading op hol te zien.
  Wij maakten dat ooit mee toen vroeg op een Zondagmorgen een paard dat de dagelijkse ‘melkwagen’ trok, op hol was geslagen. Mogelijk daar een lege melkbus er luidruchtig was afgevallen en het beest de schrik op het lijf jaagde, waarna de bestuurder al gauw controle verloor.
  Een oorverdovend lawaai van de metalen ( flatdeck) wagen, heen weer slingerend door bochten en tweesprongen, met her en der vliegende melkbussen.
  Tot het hele geval na een paar straten eindelijk tot halt kwam op een kruisweg waar het paard vlak voor een gevel, geen kant meer uit kon, en aldaar enige mannen het dier tot rust konden brengen.
  Het paard en de boer overleefden gelukkig het chaotische voorval.

 2. Reina schreef:

  Waar een bres in de schutting was gelopen, kwam daar later de Liedel van Ganzedijk? Geintje. Waar ik vroeger woonde, weg met aan weerskanten bomen, gingen ieder voorjaar paarden, die de weg niet wekelijks liepen, op de loop, wij waren altijd geschrokken, maar ook zo van “Tja, eerste keer na de winter, dan gebeurt dat gewoon”. Later dachten we dat het kwam omdat de weg daar over een paar meter lengte toch wel een paar decimeter naar beneden ging, de wagen even te dicht op de hielen van de paarden kwam en ja, schrik doet lopen. Bewonende boeren van de laan wisten wel dat je daar even de rem een beetje aan moest zetten, maar wie onthoudt dat nou zowat driekwart jaar lang? Gelukkig woonde iets verder plm. 100 meter) een tuinder, die altijd rond aankomsttijd van boeren van verder weg aan het koffiedrinken was, het ongewone geluid van de paardenhoeven hoorde, naar buiten holde op zijn sokken en altijd, echt altijd, in staat was de paarden tot stilstand te brengen. Met een hoho, kaalm aan, jongens en zai nou wel, niks aan de haand stelde hij zowel paarden als voerman gerust, waarna het spul verder ging. Paarden op de loop, op hol geslagen, het was een verschrikking, maar vlak voorbij ons huis alleen maar erg, omdat we wel wisten dat het hier altijd goed afliep. Reina


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s