Met een revolver voor de kansel

Hoorde een verhaal over de Vrijmaking in de stad Groningen en hoe de synodale en de vrijgemaakte gereformeerden elkaar na de oorlog de Noorderkerk betwistten. Dat ging zelfs gewapenderhand: op een zondag stond een fanatieke partijganger onder de kansel, om de onwelgevallige predikant van de andere kant er vanaf te dwingen.

Bijbels kan je dat toch niet noemen. In de bijbel staat immers: hebt uw vijand lief en keert hem, als hij u op uw ene wang sloeg, uw andere wang toe. Een bijbels levend persoon zou zich dus lankmoedig moeten betonen: als mijn vijand zo nodig de kerk wil hebben, laat hem maar, ook al heeft hij er het recht niet toe.

Uiteindelijk stond een gang naar de civiele rechter natuurlijk wel vrij. Dat is destijds ook overvloedig gebeurd, het ging dan vaak over kerken die nu – net als de Noorderkerk – allang buiten gebruik zijn. Vaak ging zo’n proces tot de hoogste instantie door. Midden jaren 50 had de Hoge Raad het er maar druk mee. Er schijnt een hele jurisprudentie te zijn over het eigendomsrecht op gereformeerde kerken.

Heb het verhaal overigens nog niet kunnen verifiëren. Maar: se non è vero, è ben trovato.

 


2 reacties on “Met een revolver voor de kansel”

  1. Simon schreef:

    Even voor de duidelijkheid: de Noorderkerk, waar stond ‘ie?


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s