Van aardappelmeel tot zwelstijfsel

Aardappelplanten, omhoog rijzend uit een aardappelhoop, met de namen van de producten op rode wapenschildjes: aardappelmeel natuurlijk, maar ook dextrine, kleefstoffen, spiritus en zwelstijfsel:

Linksonder een evocatie van het fabrieksgebouw, rechtsonder een artist impression van Groningen, met de Martinitoren. Op de uitgebotte piepers het logo van Scholten, dat jodensterachtig aandoet. Vraag me nu af dat nog veel langer bestond, c.q. wanneer het afgeschaft is.

Onderaan de gelegenheid waarvoor dit glas in loodraam tot stand kwam, Het gezamenlijke personeel van Scholten bood het aan in 1939, toen er een nieuw kantoorgebouw in Hoogezand tot stand kwam, waar tevens het eeuwfeest van ’t bedrijf werd gevierd.

Volgens het krantenverslag van die gebeurtenis stelt het stuk “de bekende productiestamboom” voor. Het was geplaatst in het trappenhuis van het nieuwe gebouw. De Groninger glazenier Jan Wijkmans maakte het.

Zou het er nog zijn?

Bron: RHC Groninger Archieven Toegang 2139 (collectie fotoalbums) inv.nr. 251: Herinneringsalbum met foto’s en toespraken van de viering van het 100-jarig bestaan van W.A. Scholten’s Aardappelmeelfabrieken, 1939.


14 reacties on “Van aardappelmeel tot zwelstijfsel”

 1. lottifuehrscheim schreef:

  Mijn lagere school – een heel ouderwetse, met hier en daar nog leesboekjes in de oude spelling (jaren ’30), die met potlood gecorrigeerd waren – had een heel repertoire van leermiddelen van Scholtens over het nut van aardappelmeel. (Ze hadden ook nog turfjes om de verschillen te kunnen tonen).

 2. Harmien schreef:

  Mijn vader werkte jarenlang bij W.A.Scholten ‘op kantoor’ in het gebouw aan het Winschoterdiep (?) in stad, en als ULO leerling ( 1954 tot 1959) kwam ik er vaak mijn lunch eten op het laboratorium. Daar zaten allerlei Meccano-achtige toestanden met glazen bekers op bunsenbranders te pruttelen en we mochten vaak stroop likken van de glazen roerstokjes en er was vaak ‘massee’….Vond dat altijd een mausoleum-achtig oud gebouw, maar geen idee hoe out het was. Het had prachtige houten details en indrukwekkend decor.. Speciaal in de grote foyer , de trappen en het kantoor van de directeur 🙂
  Jammer dat we als kind hier weinig waarde of belangstelling voor toonden.
  Ik zal het eens op Google streetview opzoeken, misschien is het zelfs wel weg voor nieuwbouw.

 3. Christina schreef:

  Het gebouw met kantoor is een rijksmonument, dus er is best kans dat het raam er ook nog is. https://drimble.nl/monument/sappemeer/20210/noorderstraat-394.html

 4. Rita Feenstra schreef:

  Volgens mijn man hangt dit nu in Veendam in het hoofdkantoor. Links in de entree boven de zithoek.

 5. Harry Vogel schreef:

  Ik heb jarenlang (van 1980 – 2012) op de lokatie Foxhol van Avebe gewerkt (waar Scholten ooit zijn concern startte). Daar hing het raam altijd in het gebouw waar de kantine was gevestigd. Indertijd bouwde Avebe een nieuw hoofdkantoor in Veendam. Dat hoofdkantoor is op een bepaald moment verkocht en heeft jaren lang leeg gestaan. Nu – sinds een aantal jaren – gebruikt Avebe dit hoofdkantoor in Veendam opnieuw. Sinds dit 2e gebruik van het hoofdkantoor in Veendam hangt dit kunstwerk inderdaad in de hal van het hoofdkantoor van Avebe en niet meer in Foxhol. Ik herinner me dat we als OR-Foxhol ooit nog eens ons goedkeuring hebben gegeven aan de restauratie van het kunstwerk (zal ergens in de jaren negentig geweest zijn); er was toen een bedrag van ongeveer 25.000 gulden mee gemoeid… Jammer dat het niet meer op de oorspronkelijke plek hangt, maar héél goed dat het bewaard blijft!

 6. Jantje schreef:

  Mijn pa werkte bij de lijm en dextrine fabriek in Veendam. Ik ben er ook wel eens binnen geweest, Het was één groot stofnest. Pa is maar 66 jaar geworden.

 7. H.A.Hachmer schreef:

  Het is geen Jodenster, maar een dubbele driehoek. Dit logo was één van de eerste geregistreerde bedrijfslogo’s van Nederland. Het stelt een symbolisch kristal voor in de vorm van een dubbele driehoek. Dit was ook de naam van het personeelsorgaan geworden. In het Veenkoloniaal Museum te Veendam is een speciale Scholten’s ruimte en een zetmeelzolder. We bezitten heel veel voorwerpen, maar ook de personeelsbladen van W.A. Scholten. De archieven die we m.b.t. de zetmeelindustrie bezaten hebben we overgedragen aan de Groninger Archieven en onze oude films aan de GAVA.
  Tijdens WO II kregen ze als vanzelfsprekend wel problemen met dit logo. Na WO II werd het weer volop gebruikt tot de fusie met Honig en het Scholten Honig werd.

  H.A.Hachmer
  Directeur Veenkoloniaal Museum Veendam


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.