Hoogtepunten uit een collectie foto’s van bovenlichten of snijramen

Ik vertelde zaterdag al dat ik een verzameling foto’s van bovenlichten door mocht kijken. Deze zwaan sprak me het meest aan, niet alleen omdat het een fraaie uitwerking van een bekend symbool (voor Luther) en beeldmerk van talrijke ondernemingen was, maar ook omdat hij me meer in het bijzonder doet denken aan een Groninger uithangbord, dat zich reconstrueren liet aan de hand van een misdruk tabakszak:
Er stond geen notitie achterop deze foto, maar volgens de website over bovenlichten- en snijramen van Ben Veldstra, bevindt de uitgebeelde zwaan zich nog steeds in Vianen. (doorscrollen naar onderaan de pagina).

Deze is er ook nog steeds, aan de Groenmarkt 13 in Middelburg:
De twee zeemeerminnen houden het wapen van de stad, zeg maar een steenhuis, overeind. Meestal gebeurt dat door een eenkoppige arend. De vormgeving is overigens niet oud, gezien de zeemeerminnenlijven. Ik vermoed dat het een remake is van een veel ouder, ontoonbaar geworden snijraam.

Ook niet oud, want uit 1957, was het volgende snijraam, helaas achter glas toen het gefotografeerd werd. Hoewel het lijkt te reageren op de vorige, markeerde het een adres in een heel andere stad, namelijk Waldeck Pyrmontkade 34 in Den Haag. Op dat adres zit nu een APK-keuringsstation. Het komische snijwerk met het dansende paar rond de toren blijkt daar verdwenen, het ontbreekt ook in de verzameling van Veldstra:

Tot slot nog iets wat meer lijkt op een draadplastiek dan op een snijraam. We zijn terug in Middelburg, en wel op de Korte Brug 1. Daar hangt nog steeds Goede Reede:

Advertentie

One Comment on “Hoogtepunten uit een collectie foto’s van bovenlichten of snijramen”

  1. Reina schreef:

    In Hoogkerk/Vierverlaten bestond (afgebroken) een bovenlicht met een halve zon met kronkelende stralen, iets dergelijks bevindt zich ook op de “Groene Draeck”. aak in koniklijk bezit. Een halve zon met kronkelende stralen lijkt te duiden op de opgaande zon, een nieuwe dag breekt aan met tal van gunstige mogelijkheden. Een halve zon met rechte stralen (of is het dan de maan?) is de ondergaande zon, de nacht breekt aan. Een rusthuis “Avondlicht” met het kronkelende stralensymbool is dus met zichzelf in tegenspraak! In de Haddingestraat in Groningen bevindt zich de Lutherse kerk, duidelijk te herkennen aan de (stenen? gemetseld?) zwaan aan de muur. Versierde bovenlichten en namen van boerderijen zijn grotendeels verdwenen nadat de eigenaren zelf de verfkwast ter hand namen, het goed schilderen van bovenlichtemblemen en huisnamen is namelijk vakwerk, bewerkelijk en duur aan manuren! Reina


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.