Met de vrouwenvereniging op stap


Vrouwen – ze zullen zo tussen de 20 en 70 jaar oud zijn – poseren voor een kleine bus naar een model uit de jaren dertig. Ze dragen ook kleding van die tijd. Slechts enkelen lachen tegen het vogeltje. De meeste gezichten staan strak, gespannen. Het zijn serieuze mensen.

De bus staat op zandgrond. Linksachter meen ik een watermolen te zien. Het zal een uitje naar de Veluwe zijn geweest.

De geüniformeerde chauffeur staat rechtsachter. Links naast hem heb je mijn overgrootmoeder Grietje Vondeling-Van der Velde. Als je het mij vraagt was dit een uitje van de hervormde vrouwenvereniging van Zuidhorn. Daar woonde ze.

Advertenties

9 reacties on “Met de vrouwenvereniging op stap”

 1. Attie Tuin schreef:

  Mooi zo’n foto uit vervlogen tijden.

 2. Wieneke schreef:

  Die vrouwen waren natuurlijk niet veel gewend, dus ik denk dat ze doodzenuwachtig waren. Mooie foto trouwens. Nog uit de collectie van mevrouw je moeder?

  • groninganus schreef:

   Ja, was bezig met ander onderwerp, waarbij deze weer voorbijkwam.

  • Harmien schreef:

   S.V.P. niets met dat ” oh die vrouwen waren ‘natuurlijk’ niet veel gewend”. Omdat ze niet in een stad woonden? . Bekijk eens portretten en groeps/ school fotos van die tijd en zelfs tot in de 1950s.Overal weinig lachende mensen/kinderen. Het was alsof het niet mocht, ook in (de) stad, hoor!
   De echte oude Daguerrotypes van voor 1900 waren over het algemeen nog erger, want meestal deed de intimiderende fofograaf menige pogingen verschuild onder een groot zwart doek. Men mocht geen zenuw bewegen want ook waren er geen flitslampjes.

 3. Simon schreef:

  Had die vrouwenvereniging ook nog een stichtelijke naam? Zo was mijn moeder jarenlang lid van ” Draagt Elkanders Lasten” in de Groningse Korrewegwijk. Ook met een jaarlijks uitstapje, vaak na de voorjaarsschoonmaak herinner ik mij.

  • groninganus schreef:

   Goeie vraag! Ik kom in een verslagje uit de jaren 30 de naam VIOS tegen, wat waarschijnlijk betekent: Vooruitgang Is Ons Streven. Maar ik weet niet helemaal zeker of dit wel een vrouwnclub was. In elk geval waren de hervormden van Zuidhorn in meerderheid vrijzinnig. In de kerk werd een propagandafilm van de VPRO gedraaid.

   • Harmien schreef:

    Misschien was het de zogeheten Plattelands Vrouwen? Dat werd opgericht in 1930.

   • Jan van Bolhuis schreef:

    Je kunt met slechts 26 letters tot je beschikking natuurlijk maar een beperkt aantal combinaties maken.VIOS (inderdaad: Vooruitgang Is Ons Streven) was ook de naam van een fietsclub in Veendam (en vooruitgang is toch wel het minste wat je bij een fietsclub mag verwachten), van een toneelvereniging ook al in Veendam (later in goed socialistische sfeer omgedoopt tot “Avondrood”, wat dan weer wat laat is voor de “verworpenen der aarde” om wakker te worden.
    Een van de betere namen is die van de tennisclub AMOR, (Altij Met Ons Racket). Omdat tennissclubs elitair waren leverde zo’n club nogal wat huwelijken op, net zoals in protestantse kring het lied “mijn eerste meisje van de zangevereniging” die associatie oproept.

    • Simon schreef:

     In dit verband wil ik nog 2 ballen voor open doel inschieten – de meest onbenullige TONEGIDO (Tot ons nut en genoegen is deze opgericht), en AGOVV, aanvankelijk de Apeldoornsche Geheel Onthouders Voetbal Vereniging, maar die druk werd kennelijk te zwaar, waardoor men verder ging als Alleen Gezamenlijk Oefenen Voert Verder.


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s