Langs zeven Oost-Groninger kerken

Vandaag waren alle kerken van de gemeenten Menterwolde, Pekela, Oldambt en Bellingwedde open. Een aantal had ik nog nooit van binnen gezien, dus maar eens van de gelegenheid gebruik gemaakt.

Meeden, kansel met allegorische vrouwenfiguren (1802):

Op de flanken van het orgelfront engelen met bazuinen zoals deze:

Absoluut topstuk: de romaanse doopvont van Bentheimer zandsteen die eind 2013 bij een graafklus achter de deur tevoorschijn kwam. Ze stamt uit ca. 1250, deed dienst tot ca. 1600 en moet toen in een gat gekieperd zijn:

Ze berust op vier leeuwenpoten met grijnzende leeuwenkopjes:

Op het kerkhof was een merelvrouwtje druk bezig met het peuren van voedsel uit de spleet tussen twee grafstenen:

Anders dan verwacht was er in Westerlee geen open kerk – dat kwam door een verbouwing, zoals elders werd gezegd. Dit is de weg van Westerlee naar Oude Pekela. Je ziet hem omlaag lopen – voor 1800 lag hier een van de laatste rauwe veencomplexen, een gebied waar hevig gesmokkeld werd met contrabande (vooral tabak en jenever) uit de Westerwoldse gedeelten van de Pekela:

Wiedsters van een uitzendbureau bezig op een veld van een boomkwekerij. Sommige doen het werk liever staand of hurkend dan op hun knieën en ik kan ze geen ongelijk geven, maar of het werk dan net zo hard opschiet?:

Gevelsteen boven de kerkdeur van Oude Pekela. Het Groninger stadsbestuur  liet de kerk in 1739 herbouwen door stadsbouwmeester Verburgh en ik vermoed dat het bestek nog wel ergens te vinden is:

Het pronkstuk hier, ’t orgel:

Met een paar klapwiekende adelaars er bovenop”:

Op het terrein van een voormalige strokartonfabriek de evocatie van een plaggenhut. Een deel van de ‘voorgevel’, die bestaat uit turf, is naar buiten gestort:

In de voorgevel van diezelfde oude strokartonfabriek zitten nu drie werkjes van Anno Smith, waaronder dit mozaïek van een vlucht ganzen:

Naast de opgang naar de kerk van Blijham:

Waar het orgel bekroond wordt met trompetten en bazuinen:

Tussen Blijham en Vriescheloo berookt een imker een van zijn vier bijenvolken:

Het kerkje van Vriescheloo:

Kansel uit 1560 met formeel snijwerk:

Vlakbij de kerk staat een voormalige school, met boven het portaal deze sluitsteen:

Het orgelfront (1797) in de kerk van Bellingwolde:

Grafsteen of deksel van een grafkelder? Eronder liggen Henricus Addens (1606-1678) vanaf 1634 de richter van Bellingwolde, diens vrouw en twaalf van hun zestien kinderen (een dertiende stierf bij hun leven te Heidelberg):

Voor het hele verhaal zie hier, nr. 920:

Dit charmante GADO-bushokje eindelijk ook maar eens gefotografeerd. Het mag wel eens worden schoongemaakt, trouwens:

De kerk van Oudeschans heeft een geschilderd nep-orgel:

Exit Oudeschans, op weg naar station Winschoten:

Advertentie

13 reacties on “Langs zeven Oost-Groninger kerken”

  1. Rob Alberts schreef:

    Een neporgel?

    Nog nooit van gehoord.
    Waar kwam de muziek dan vandaan?

    Verbaasde groet,

  2. Harmien schreef:

    Wied-sters? Waar zijn de mannen. Doet me terugdenken aan een van mijn eerste baantjes in Canada. Wieden op een boomkwekerij van een Nederlander. De mannen waren daar te goed voor en stonden meestal naar of om mij te grijnzen.. Ik nam na twee dagen de benen.
    Het dommenwerk werd aan nieuwe immigranten gegeven, want ‘ die doen toch alles’…. Deze nou net niet 🙂

  3. Petra schreef:

    Wat een mooie tocht. Aardig eindje trappen ook!

  4. Attie schreef:

    Weer prachtige foto’s

  5. Paul schreef:

    Mooie foto’s, geven een gevarieerd beeld.
    De foto’s van de kerk van Bellingwolde geven mij aanleiding om mijn zoektocht naar een grafzerk van mijn voorouder nog een keer onder de aandacht te brengen. Het gaat om de grafzerk van Houwe Folkers, overleden in 1656. Deze lag tot eind jaren ’80 tegen de muur van de kerk van Bellingwolde. Toen die kerk rond 1990 is gerestaureerd is deze zerk verdwenen. De tekst op deze steen staan onder 920 in het boek Groninger Gedenkwaardigheden, waarnaar in dit artikel wordt verwezen.
    Mijn vraag: heeft een lezer een idee waar de grafzerk van Houwe Folkers is gebleven of hoe die terug te vinden zou zijn?
    Groet,
    Paul

  6. M schreef:

    Mooie foto’s, kunstig houtsnijwerk in de kerken. Ze konden toen wel wat! Twaalf van de zestien kinderen overleden .. ontzettend!

  7. Reina schreef:

    Groninganus, heb je de NH kerk van Eelde al eens van binnen bekeken? Mooie preekstoel, mooie herenbank, fantastische zolderschildering (wordt wel toegeschreven aan bekende Groninger schilder, zou kunnen, schouwstuk in nabijgelegen Nijsingh huis (nu museum) is zeker van hem) en bij twijfelachtig weer niet te ver van je huis. Let ook op het paard en de haan die de buitenkant sieren, ook op de grote klok buiten en de heel dikke steunberen om de kerk rechtop te houden. Volgens de koster van de scheefste kerk in Ost Friesland (Surhusum?) worgde inpoldering van het omringende land voor een dalend grondwaterpeil en maakte dat steunberen noodzakelijk, weet niet of dat in Eelde ook zo was. Als je daar dan toch bent, de oude begraafplaats is er redelijk dichtbij (voorkant Hema, Lidl enz. aan parkeerplaats, begraafplaar=ts aan andere kant weg) waar de bemanning van een Lancaster die in Eelderwolde neerkwam begraven liggen, er zijn een paar mooie ornamentale graven. Nou ja, ik vind de kerk van Eelde en de begraafplaats (oude en nieuwe) mooi, smaken mogen toch verschillen? Reina


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.