Ontwerp voor twee begraafplaatsen buiten de stad Groningen (1813)
Geplaatst op: 15 augustus 2017 Hoort bij: Stad toen Een reactie plaatsenHet poortgebouw, het hekwerk, de speciale vakken voor mennonieten, lutheranen en joden, alles was tot in detail uitgedacht :
Toch ging dit vroege ontwerp voor een begraafplaats buiten de stad Groningen niet door. In 1813 had men nog wel wat anders aan zijn hoofd.
Het grote veld elders, waar de hervormden zouden komen te liggen, met rechts een vak voor de katholieken in hun gewijde aarde. De relatieve sterkte van de gezindten is te zien aan de grootte van de aan hen toegewezen ruimte:
De ene begraafplaats zou buiten de Herepoort moeten komen en de andere buiten de Boteringepoort. Daar kwamen ook werkelijk begraafplaatsen in of vlak na 1826. Volgens de begroting uit 1813 zouden de twee begraafplaatsen samen ruim 220.000 gulden moeten kosten. Wellicht aardig om die te vergelijken met de gerealiseerde ontwerpen.
Vond de plaatjes die ik anderhalf jaar geleden maakte, vanavond terug bij mijn bestanden. Ik kan de tekeningen misschien gebruiken ter illustratie van een artikel.
—
Bron: RHC Groninger Archieven Toegang 1605 (archief stadsbestuur 1594-1798) inv.nr. 1798 (tabellen met statistische opgaven) nrs. 22.
—
NB: Dit stukje is op 23.8.2017 ingrijpend herzien na raadpleging van het dossiertje. De begroting had ik eerder niet op[gemerkt.
Recente reacties