Hoe monumentaal steenhouwerswerk in Scheemda naar de verdommenis gaat

Voor wat foto’s bij een artikel over de begraafplaatsenenquête van 1808, bezocht ik gistermiddag zes Oldambtster kerkhoven, namelijk die van Noordbroek, Zuidbroek, Scheemda, Midwolda, Finsterwolde en Beerta. Op dat van Scheemda kan je door de bank genomen de oudste en meest monumentale grafstenen vinden. Maar nergens ook, is de verwaarlozing groter. Men laat er prachtig steenhouwerswerk uit de zeventiende en achttiende eeuw doodgemoedereerd verkommeren. Je kunt daar je schouders over ophalen en zeggen dat het nu eenmaal zo gaat. Het is ergens nog wel romantisch ook. Maar van de aanleiding voor die romantiek blijft straks niets meer over. En dat is ook: gewoon doodzonde.


11 reacties on “Hoe monumentaal steenhouwerswerk in Scheemda naar de verdommenis gaat”

 1. Rob Alberts schreef:

  De afgesleten grafzerken binnenin kerken blijven voor mij apart.

  Deze desolate zerken hebben ook iets. Toch zal dat sneller verdwijnen.

  Omgaan met de dood veranderd.

  Of dat goed, beter of slechter is kan ik niet zeggen.

  Vriendelijke groet,

  • Harmien schreef:

   Ja, ook voor mij is er meer charme/romantiek of zelfs griezel/mysterie in de honderden-jaren-oude, bemoste grafzerken dan in de zelfde die opgepoets zijn. Maar ja, da’s mijn gedachten.

 2. Reina schreef:

  Weet je zeker dat het er vijf waren, ik telde zes plaatsen, grijns. Ik denk, dat men (hogerhand dus) er achter komt dat grafzerken uit het verleden geschiedenis in zich hebben, als de meeste zerken tot gruis zijn geslagen, tenminste die op begraafplaatsen, naast kerken (kerkhoven) zal het misschien iets langer duren. Hogerhand heeft zich de eigendom van alles, wat op begraafplaatsen (met tegenwoordig enorme kosten) geplaatst werd en wordt, al toege-eigend en de tranen springen je inderdaad in de ogen, niet eens zo zeer om wie er begraven liggen , (Als je de overledene kende is het anders natuurlijk) maar om wat er met dat duur betaalde “grafbehang” allemaal wordt uitgespookt. Ik ben het helemaal met je eens, er gaat veel vakmanschap verloren als je er goed op let en dat doet de overheid meestal niet. Reina

 3. milleronce schreef:

  In verschillende dorpen zijn vrijwilligers actief met het opknappen, schoonmaken en leesbaar maken van de zerken op kerkhoven. O.a. in Middelstum heeft men de laatste maanden prachtig werk verricht. Hopelijk is zoiets een voorbeeld voor Scheemda.

  • groninganus schreef:

   In Finsterwolde gebeurt dat ook en met zichtbaar resultaat. Maar alles staat of valt wel met de gangmakers. Misschien is het formeren van wat meer bovenlokale, ‘vliegende kiep’ ploegen per regio ook een idee. We moeten meer bewegen, hoorden we van de week weer eens op de radio, dat kan ook met het schoonhouden van oude grafstenen.

   • Harry Vogel schreef:

    Zeker dit laatste antwoord van jou is mij uit het hart gegrepen. Oog hebben voor de eigen geschiedenis houdt – mijns inziens – ook in dat we oog moeten hebben voor de ‘kleinere’ zaken zoals oude zerken op kerkhoven. Ik weet dat er allerlei vrijwilligers op allerlei manieren met dit soort werk bezig zijn en draag ze een wam hart toe.

 4. Attie schreef:

  In 2015 is er een nieuw hekwerk rondom de kerk geplaatst, misschien wordt het nog eens opgeknapt, vroeger speelde ik er naast op het schoolplein, fantastische tijd.

 5. Jan P schreef:

  Ook ik heb me daar al vaak over verbaasd, natuurlijk is het zo dat en vrijwilligers aan de slag kunnen, maar ook de gangen van de Stichting Groninger Kerken hebben iets ondoorgrondelijks.
  Toen de stichting eigenaar van de kerk werd, moest ineens het kerkhof op de schop. Talloze grafstenen werden met prikkers opgespoord en boven de grond gebracht en voorzien van betonplaten waar ze op kwamen te liggen. Allemaal veel geld. Toen heb ik me al afgevraagd wat de zin was: stenen onder de grond zijn mooi beschermd en als je, zoals nu het geval is in Scheemda, geen mensen weet te organiseren om het een beetje mooi te onderhouden, vraag je om een nieuwe verwaarloosde toestand met nog meer schade, want al die zerken liggen nu in zon en regen. De stichting had voorzorgsmaatregel moeten treffen voordat men besloot deze onzinnige opgraafactie van grafstenen in gang te zetten. Was er misschien nog een potje geld dat nodig opgebruikt moest worden?


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.