Op de grazige weiden van Leegkerk

Blaarkoppen op de dijk langs het Aduarderdiep:

Een hele kudde. De rest van het land was afgehooid, hier op de glooiing aan de buitenkant hadden ze nog wat langer gras:

Hoewel sommige het prille etgroen versmaadden en zich tegoed deden aan hooirestanten:

Andere vonden de oevervegetatie interessanter en dan vooral de kalmoes:

Dichtbij lag een beste boot, Elise genaamd, op een plak waar anders nooit een boot ligt. De eigenaar kwam tevoorschijn en we knoopten een gesprekje aan. Hij vertelde dat hij uit Kortrijk kwam en het hier heerlijk rustig vond. Zijn zoon fotografeerde ook koeien. Die zou hij straks weer ontmoeten in Meppel, als hij de Turfroute door de Veenkolonies achter de rug had.

Ons gesprek werd stilletjes afgeluisterd:

Verderop begon de avondloeister van dienst aan haar eentonig zangstuk:

De herfst liet zich aandienen:


3 reacties on “Op de grazige weiden van Leegkerk”

  1. Attie schreef:

    prachtige foto’s

  2. Reina schreef:

    Wijze les van een vroegere melkrijder, jaren zestig: als een koe een kruid vreet dat normaal niet midden in een weiland groeit, weet het dier zelf het beste, dat in dat kruid iets zit, dat een malheur of gebrek aan mineralen, zouten enz. beter maakt. Die koe aan de kalmoes had duidelijk behoefte aan iets dat in dat kalmoes zit, vooral omdat de rest van de koeien er niet naar taalde!. Vroeger waren boeren en landbouwers ook veel feller op onkruidbestrijding in de bermen, want overgewaaid zaad, daar hadden ze het volgende jaar last van, tegenwoordig hebben ze daar blijkbaar geen tijd meer voor, het “onkruid” werd met wortel en al verwijderd, alleen distels, dat was mal goed, zelfs in Amerika kennen ze het rijmpje van”distels steken is distels kweken”, en zo voort. De werkverschaffing was ook goed voor hele bermen ontdoen van woekerende planten, maar die is (gelukkig) afgeschaft. Soms denk je, ipv straatje of pleintje vegen zou een werkstraf beter besteed kunnen worden aan onkruidbestrijding, met een ter zake kundige opzichter er bij, aub, anders wordt het nog een zootje, Reina


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.