Kinderen van de Tine Marcusschool

Kinderen bij draaiorgel de Arabier in de Groninger Oude Ebbingestraat, 1958 of 1959:

Misschien verbaast het, dat ze zo dicht op die lawaaidoos staan. Maar het waren  niet zomaar kinderen, het ging om leerlingen van de Tine Marcusschool voor slechthorende kinderen aan de Ossenmarkt.

De foto is gemaakt door hun juf Grietje, ook wel Margriet Toppen (1921-2017), de nicht van mijn vader. Na haar kweekschoolopleiding was ze eerst jarenlang in het reguliere lagere onderwijs werkzaam geweest, met name te Bellingwolde, maar  naderhand koos ze met hart en ziel voor dit bijzondere onderwijs. Van 1953 tot 1980 was ze aan de Tine Marcusschool verbonden, waar ze altijd de aanvangsgroep onder haar hoede had en ook het spraakcorrectief onderwijs opzette en verzorgde. Voor dat doel was er in de school een speciaal ‘Praathuis’ ingericht, waar de leerlingen graag mochten  komen. Ook nam ze haar leerlingen regelmatig  mee naar buiten voor aanschouwelijk onderricht. En af en toe maakte ze daarbij dus foto’s met haar cameraatje.

Leerlingen spelen blindemannetje op de stoep voor de school: op de achtergrond rijdt een Citroën Traction Avant over de zuidzijde van het Lopende Diep (1955):

Leerlingen volgen een les met koptelefoons op en microfoons voor zich, Als ze het woord wilden hebben, moesten ze net als Tweede Kamerleden eerst op een knopje drukken. Voor hen zit een klasse-assistente. Deze foto zal ca. 1957 gemaakt zijn: 
Herfst 1958 – leerlingen vergelijken herfstbladeren op een trottoir vlakbij hun school. Op de achtergrond bekijken twee mannen een brommer. Rechts staat een bakfiets die niet op de haak is gezet:


8 reacties on “Kinderen van de Tine Marcusschool”

 1. hans knot schreef:

  prachtige herinnering. School zit heden ten dage in Beijem onder de vleugels van Kentalis met nog steeds hetzelfde doel. Trouwe stage plek voor onze studenten Orthopedagogiek. Mag ik deze herinnering van je delen met onze alumni in het alumniblad voor Orthopedagogiek?

 2. Gerry schreef:

  Geweldige foto’s!

 3. Petra schreef:

  Gut, is ze overleden? Oud geworden zeg. En ja, ik heb levendige herinneringen aan Juf Toppen… wélke, dat ga ik hier niet opschrijven (van de doden niets dan goeds, en zo).

 4. Frans van Woerkom schreef:

  Dat van die knoppen om te spreken, moet verzonnen zijn. Ik zie twee microfoons: de juf heeft er een in haar hand, de ander staat voor het een na rechter kind op tafel. Daar staat ook nog een leeg statief. Die microfoons, Ronettes, zouden nu in het nostalgie-circuit veel opbrengen.


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.