Drachtense of Drachtster?

In zijn levensbeschrijving van Tjaard de Haan rept Willem de Blécourt bijna halverwege van diens “Drachtense jaren”. Daar zat ik nogal vreemd tegenaan te kijken, tegen dat Drachtense en ik besloot daarom een klein krantenonderzoekje te doen: schrijven kranten ook wel eens Drachtense in plaats van Drachtster en zo ja waar doen ze dat dan in welke mate? Met krantenbanken als De Krant van Toen (Leeuwarder Courant en Nieuwsblad van het Noorden) en Delpher (Nederlandse kranten in het algemeen) is zo’n exercitie een fluitje van een cent:

Krant Drachtens(e) abs. Percentage Drachtster abs. Percentage
Leeuwarder Courant 426 3,5 % 11.851 96,5 %
Nieuwsblad van het Noorden 35 0,7 % 4674 99,3 %
De Volkskrant 13 2,6 % 490 97,4 %
Delpher kranten alg. 539 1,1 % 47.743 98,9 %

Gezien de ‘stalinistische’ uitslagen mogen we concluderen dat Drachtens(e) tamelijk incourant is en Drachtster de norm.

De uitslag helpt ook om die hele biografie te relativeren, of misschien zelfs te verteren. Hierin etaleert De Blécourt immers voornamelijk zijn voorkeur voor èchte wetenschap, waar De Haan die in de steek zou hebben gelaten ten gunste van popularisering. Als er iets is wat de laatste jaren ­– vooral door de politiek – duidelijk wordt, is dat wetenschap überhaupt niet zonder popularisering kan. Zonder een fatsoenlijke en overtuigende overdracht naar de mensen die het allemaal mogen betalen, zet ze haar legitimatie op losse schroeven.


8 reacties on “Drachtense of Drachtster?”

 1. Hendrika schreef:

  Drachtster klinkt me – mijn ouders zijn er geboren – ook veel bekender in de oren. Leuk dat je het uitzocht. ‘Vroeger’ werd de plaatsnaam overigens gespeld als Dragten. Ook weer leuk om uit te zoeken wanneer die spelling veranderde.

 2. Ik weet niet beter dan dat ‘t Drachtster is.

 3. Wieneke schreef:

  Ik zie regelmatig geschreven dat een inwoner van Drachten ook een Drachtster wordt genoemd.

 4. Leve de ICT. Je zult dat voorheen toch handmatig hebben moeten uitzoeken, daar moet je toch niet denken…

  Eens met de laatste alinea. In voorkomende gevallen beoog ook ik daar met mijn schrijverijen een klein steentje aan bij te dragen.

  Drachten is door de eeuwen heen regelmatig van spelling gewisseld van ch naar g en weer terug. De PTT volgde spellingswijzigingen van hogerhand doorgaans nauwkeurig op, wat te zien is in bijv. poststempels en aantekenstrookjes. Spellingswijzigingen bij Drachten/Dragten in poststempels vind je bijv. hier http://poststempels.nedacademievoorfilatelie.nl/images/PDF/24%20DORDRECHT%207%20tot%20en%20met%20DWINGELO.pdf v/a pag..

 5. Emigrant schreef:

  Hoe heet een vrouwelijke inwoner van Drachten? Hier zou het woord Drachtense misschien passen.

 6. Harmiena Nora schreef:

  Maakt niets uit, misschien alleen voor degene die er wonen. Wat ik leuker vind is die ‘half-zware kei’…… is die misschien half met hete stoom gevuld?

 7. Reina schreef:

  De Groningse juf, de Drentse meester van klas 3 en 4 (groep 5 en 6 nu dus) en het Friese hoofd van onze school, klas 5 en 6, waren het over 1
  één ding roerend eens en voor ons, leerlingen, die “op schoul en plain” alleen maar ABN mochten praten (wat wil je ook, grensschool met veel Drenten, Grunnegers en Fraise veurolders), maar daarbuiten dialect, was dat “lekker makkelk”, nl. de bewoners van streek, dorp, gehucht of stad zelf weten het beste hoe je een inwoner daarvan moet noemen. Evenals het begrip “op en in” een plaats, voor autochtonen! geen probleem: in! als het stee en/of een kerk, café, school en naotaobele als een burgemeester, notaris, accountant of arts had, op! als die blonken door afwezigheid, dan mochten er nog zoveel “dikke” boeren wonen, het bleef op!, vind ik nog steeds “lekker makkelk”. Reina


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.