Een wandeling rond het Forum

In de Groninger Gezinsbode stond vorige maand een berichtje dat je mee kon doen aan een gratis bouwplaatswandeling rond het Forum. Er kwamen vanmiddag vijf oudere mannen op af. Menigeen bleek teleurgesteld dat de wandeling zich strikt tot de begane grond beperkte, omdat we nog niet in het gebouw mochten komen. Ook ik had graag genoten van een prachtig uitzicht over de stad.

De bouwput op de hoek van de Poelestraat en de Grote Markt, op de plek van voorheen Springs. De nieuwbouw hier krijgt het als het belendende hotel een dakterras, maar dan zijn we een heel eind verder in de tijd:


De blik omhoog in een steeg achter het Concerthuis:

De frisse oostenwind maakte deze steeg tot het Koude Gat nr. 3:

Blik op de Nieuwmarkt, de ruimte voor het Forum richting Grote Markt. Achter dat grote witte vlak links zit Vindicat – de kans is groot dat je hier straks nogal wat corpsballen tegenkomt.  Het witte gebouw rechts is het Feithhuis, waarvan het wat hoger gelegen achterterras straks pal in de middagzon ligt:

Het Forum vanaf de noordkant, achter de gevels van de Sint Jansstraat:

De rondleidster had het meermalen over “het nieuwe cultuurcentrum”, wat mij een beetje ging jeuken. “We hebben hier toch al een cultuurcentrum?”, dacht ik.

In het infocentrum op de Grote Markt de maquette van het Forum in zijn omgeving – gezien vanuit het zuidoosten:

En de maquette van het gebouw met zijn vloeren:

Volgend jaar zomer zou het klaar moeten zijn.

Advertenties

7 reacties on “Een wandeling rond het Forum”

  1. Ik ben al geruime tijd niet meer in Groningen geweest. Als ik dit soort ontwikkelingen zo bekijk, zal ik de skyline straks niet meer herkennen en de Grote Markt nog minder.

  2. Reina schreef:

    De Grote Markt wordt verpest met dit soort nieuwbouw. De Stad hinkelt op twee gedachten en slaagt er niet meer in welke van de beiden dan ook tot een goed einde te brengen. Zo’n Nieuwbouw had uitstekend gepast bij het Niemeijer gebouw en de nieuwe gebouwen van Het Groninger Archief o.a. en dat van de KPN en Stationsvernielsorry vernieuwbouw aan de andere kant van de snelweg, bovendien vanuit alle richtingen dan veel gemakkelijker te bereiken dan aan de busarme Grote Markt. Reina (In de jaren 60 de bouw van het eerste Nieuwe Stadhuis nog meegemaakt en het verkeerscirculatieplan vanuit de school in de Schoolstraat. Stilstand is achteruitgang, maar zoals Groningen oud en nieuw mixt is, naar mijn mening, een stap te ver. Reina

  3. aargh schreef:

    Je leest de laatste tijd nogal eens dat nieuwe bouwsels zomaar instorten. Het forum is aardbevingsproof, maar ik hoop maar dat er ook aan dat luchtige middendeel van ‘zwevend’ beton goed gerekend is.

  4. Harm schreef:

    Uiteraard is ook architectuur een kwestie van smaak. Wat ‘goede architectuur’ is, is een persoonlijke interpretatie. De manier waarop in Groningen-stad ‘moderne’ architectuur wordt toegepast, heeft in mijn beleving het karakter van ‘blokkendozen-architectuur.’ Niet zelden zie je in Groningen te midden van een oudere karakteristieke gevelwand, een moderne, sfeerloze recht-toe-recht-aan-blokkendoos uitsteken. Moderne bouwwerken die totaal niet harmoniëren met de omgeving en niet passen in de context waarin het staat. Al decennia lang zijn in Groningen stedebouwkundigen en wethouders ruimtelijke ordening actief, die totaal geen beleving hebben bij het historische karakter van het centrum van Groningen. Ze zijn er alleen op uit om hun eigen stempel op de stad te drukken en om in eer en achting te te stijgen in de wereld der architecten, stedebouwkundigen etc. Aan de visie van ‘het volk’ heeft men doorgaans geen boodschap. In tegendeel; zodra een ontwerp op instemming van ‘het volk’ kan rekenen, wordt het gauw van tafel geveegd. Al met al raakt Groningen steeds meer ontzield. De behoefte om een bezoek te brengen aan deze ‘moderne’ stad, neemt met de dag verder af. Ik bladerde vandaag nog even door de fotoboeken van Henk Tiggelaar. De tranen sprongen me in de ogen…..


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.