Waar Freerk Perton als emigrant terechtkwam

In een hypotheekakte uit 1880 van mijn betovergrootvader Elzo Perton ligt dit briefje dat, hoe simpel ook, me lichtelijk euforisch maakte:

Het is het adres van zijn zoon Freerk Perton, een kleermaker die in 1893 met zijn gezin naar Amerika emigreerde. Freerk woonde daar als Frederick Perton in Kalamazoo Michigan, en wel op het adres 15-15 North Park Street.

Waarom dat adres na minstens dertien jaar in de akte terechtkwam is een raadsel. Mogelijk moest Freerk eventueel instaan voor zijn vader, als diens hypotheek niet geheel afgelost kon worden. Geheel ondenkbeeldig was dat niet, want zijn pa was nogal accident-prone. Zo brak er in 1892 brand uit bij Elzo en kreeg hij vijf jaar later een trap van een paard tegen zijn dijbeen. In elk geval is het handschrift op het cedeltje dat van Freerks broer Geert Perton, mijn overgrootvader.

Het precieze adres van Freerk was mij tot vandaag onbekend. Wel beschik ik allang over een foto, vermoedelijk uit het eerste decennium van de twintigste eeuw, van zijn huis in Kalamazoo. Zijn vrouw en dochter Geesina/Geeske/Gé poseren er voor the porch, de smalle veranda:

Mogelijk was het gedeelte rechts een zelfstandige woning, waar andere mensen woonden. Als ik namelijk google op het gevonden adres, komt deze recente opname van Streetview tevoorschijn:

Het rechter gedeelte blijkt verdwenen en ook verder is er uiteraard het een en ander veranderd. Zo zijn de veranda en de ruimte onder de vloer dichtgemaakt en de ramen aanzienlijk vergroot. Toch oogt het pandje onmiskenbaar nog als het huisje (of het linker gedeelte van het complex in den brede) op de foto van 1900-1910. Mogelijk berust de gelijkenis op een vergissing (zie reactie Harmien), bijvoorbeeld omdat de nummers veranderd zijn in de tussentijd. De huizen in deze buurt zijn echter vrij gelijkvormig, zodat we in ieder geval meer in het algemeen een actueel beeld krijgen.

Freerk of Frederick Perton, geboren in 1861, overleed in 1944. Hij had een zoon Harry (!), die zijn zoon weer Frederick noemde. Deze kleinzoon was als soldaat een onzer bevrijders, toen zijn grootvader overleed. Volgens zijn bio had Frederick jr. dertig jaar lang een kruidenierswinkeltje in Kalamazoo, tot hij het in 1963 opgaf en in dienst kwam van een grootwinkelbedrijf in levensmiddelen.

Advertenties

6 reacties on “Waar Freerk Perton als emigrant terechtkwam”

 1. H.Torenbeek schreef:

  Leuk voor jou dat je dit hebt gevonden. Mooi dat men in onze tijd dank zij Google etc. adressen kan opzoeken waar ook ter wereld. En soms zelfs ook persoonlijke contacten bouwen. Ik heb de 1515 niet kunnen vinden, want met inzoomen toont de gevel op dit huis dat het 1501 is. Mogelijk is 1515 ( een paar huizen of percelen rechts van deze) een van de onbebouwde percelen. Ook is dit een hoekhuis, wat op de oude foto niet het geval is.

  • groninganus schreef:

   Heb je er wel het streepje tussen gedaan? Ik heb de query nog eens herhaald, maar met hetzelfde resultaat. Ook al is het niet exact het juiste huis, dan nog hebben we een actueel beeld van de omgeving en de vrij gelijkvormige huizen die er staan. We weten dan dus ongeveer waar Freerk P. terechtkwam: in Noord Kalamazoo.

   • H.Torenbeek schreef:

    En waar hij terecht kwam was dus in dat stukje straat, destijds…. Toch leuk om te weten, he?
    Google je de naam Perton in Kalamazoo, dan zie je dat er nu ook nog en of twee zijn. De staten Michigan en Iowa hebben sowieso al vanaf de 1800’s een hoog volume van Nederlandse emigranten, waaronder veel Groningers. Prachtig mooi dat we dit zo eventjes in de huiskamer, of waar dan ook, kunnen doen…:-)

 2. H.Torenbeek schreef:

  Nee, geen streepje. Adres 15-15 North Park Str. komt niet op. Wordt automatisch 1515. En kijken in 411 USA, (witte gids, address search) geeft dat adres niet.
  Misschien een idee om eens een bezoekje te plannen Mogelijk zijn er verre achterneven of nichten op te speuren… 🙂 Heb je de naam wel eens ge-Googled ? …

 3. Wieneke schreef:

  Goh, wat leuk dit.

 4. Attie schreef:

  Mooi om zoiets tegen te komen en dan het woord cedeltje, fantastisch.


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.