Gevelsteen markeert herbouw apotheek

Stond vanavond nog wat met H. na te praten in de Raamstraat, vlakbij de Herestraat, toen me deze gevelsteen in het oog sprong. Moet hem natuurlijk wel eens eerder hebben gezien, maar nu pas viel hij me echt op, dankzij het strijklicht.

De steen zal een soort eerste steen zijn geweest. Apotheek Oldeman heropende namelijk niet in 1948, maar op maandag 31 januari 1949 haar deuren op deze plek. Sinds 1932 was ze hier gevestigd geweest, maar bij de Bevrijding was het oude pand in vlammen opgegaan, zodat het bedrijf een paar jaar bij een andere apotheek in moest wonen. Daar kwam een eind aan met de oplevering van het wederopbouwpand dat er nu nog staat, een ontwerp van het architectenbureau Nijhuis & Reker. Destijds werd vooral de verkoopruimte in het pand fraai gevonden – dankzij een groot oppervlak aan glas ving die veel licht.


3 reacties on “Gevelsteen markeert herbouw apotheek”

  1. H.N. Torenbeek schreef:

    Een mooie gevelsteen, en alhoewel nieuw, bewaard gebleven. Dat zal dan een vijzel en een slang van de caduceus voorstellen denk ik? Ik herinner me van vele jaren terug eens ergens een ‘Gaper’ bij een apotheek te hebben gezien. Een beeld van een donkere man met een mooie tulband. Ik weet niet of thet ergens in ‘stad’ was…

  2. M.R.Meijer schreef:

    Dat ik weer wat heb opgestoken via het Internet. De gevelsteen is gemaakt door mijn vader, de beeldhouwer Rinus Meijer. 1917-1985. Hij was een leerling van Willem Valk en assisteerde hem vaak bij diens grote opdrachten in Stad.


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.