Verloting ‘Panorama van Friesland’ uit 1947

Bij het opruimen van mijn boekenkasten kwam ik deze tegen: de Panorama van Friesland uit 1947. Ik heb hem niet eens zo lang, maar weet niet meer hoe ik eraan gekomen ben – naar ik meen komt het blad niet uit een erfenis, maar heb ik het waarschijnlijk voor een prikkie gekocht in een antiquariaat in Zuidhorn.

Inhoudelijk zet het alle cliché’s over Friesland op een rijtje. Het zijn de vormgeving en de foto’s die er een begerenswaardig ding van maken:


Infographic over de Friese economie:

Reportage Ameland:

Beschouwing over Makkumer aardewerk:

Een stukje folklore:

De Friese boerderij (1):

De Friese boerderij (2):

Het Heerenveen van Abe Lenstra:

Een kaart van Friesland in het mdden:

Stukje over het zeilen:

Friese merkwaardigheden:

Reportage Hindeloopen:

Landbouwcursus van Volkshogeschool Bakkeveen:

Een mystieke schilder in Hurdegeryp:

De koe der koeien ontbreekt uiteraard niet:

En op de achterpagina wat reclame voor het tijdschrift Panorama:

Ik heb besloten dit drukwerkje, hoe fraai het ook is, niet aan te houden. Bij het Tresoar (het Fries Archief) bleken ze het al in de collectie te hebben en dan kan ik er wel mee gaan sjacheren, maar daar word ik meestal niet zo blij van. Daarom verloot ik dit grafische kleinood. Mensen die er graag voor in aanmerking willen komen, gelieve even een reactie te plaatsen, aankomende zondag is de trekking.


6 reacties on “Verloting ‘Panorama van Friesland’ uit 1947”

 1. Muis schreef:

  Ik wil dit boekje wel graag hebben. Niet dat ik Friese roots heb, maar het zal me inspiratie geven voor het schrijven van een aantal blogs over het Friesland van die periode.

 2. Dit vind ik eigenlijk te mooi om te laten lopen. Het past mooi bij mijn deels van heit geërfde Friese collectie, daar zou ik dan ook graag voor in aanmerking willen komen.

 3. Wieneke schreef:

  Ik loot niet mee, Harry, want ik gun zo’n leuk en absoluut interessant boekwerk graag aan een oprjochte Fries 🙂

  • Harmien Torenbeek schreef:

   Idem ditto voor mij 🙂 Maar is dit alleen een Friese Panorama, of een ‘speciaal uitgave’ van de alom bekende Panorama, het tijdschrift.

   • groninganus schreef:

    Beide, zoals blijkt uit de laatste pagina..Het is een speciaal nummer, speciaal ook gericht op Friesland zelf (waar een kantoor in Leeuwarden is betrokken), voor werving van nieuwe abonnees, maar intussen kregen ook de gewone abonnees dit in hun brievenbus. Citaat:
    “Zoals u weet, verschijnt Panorama evenals alle andere geïllustreerde weekbladen, in verband met de papierschaarste tijdelijk om de veertien dagen, maar dit Frieslandnummer moge u ervan overtuigen, dat Panorama wordt uitgevoerd op onovertroffen fraaie wijze.”

 4. tineke de danschutter schreef:

  Een mooi kado voor een echte fries de heer Jos Dolle ooit geschiedenisstudent in Grunn maar al snel weer teuggekeerd. Hij kan dit ook delen met zijn broers! Zoveel nostalgie daar kan niemand tegenop. Daarom loot ik mee!


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.