Hersenloze zuiplap bevuilt bermen Zuiderweg

De Zuiderweg bij Zuidhorn, daar kom ik heel graag langs:

De majestueuze populieren raakten in de droogteperiode al een flink deel van hun blad kwijt, maar hun hoogte blijft indrukwekkend:

Helaas zijn er ook mensen die er een vuilnisbelt van maken. Gistermiddag lagen op regelmatige afstand van elkaar – zo’n 50 à 100 meter – minstens zeven losjes dichtgeknoopte plastic zakken met bierblikjes:

Ze lagen allemaal precies langs de kant van de weg en waren er dus niet neergegooid, maar neergelegd, in een opzettelijk patroon:

Soms lag er nog een blikje naast, dat kennelijk gedurende deze operatie werd opgedronken:

De bierblikjeslegger meed duidelijk de bewoonde gedeelten van de Zuiderweg. De meest zuidelijke puutjes (boven) bevatten ook de meeste blikjes, richting Zuidhorn ging de hersenloze slont zuiniger om met zijn waar:

Zijn (nachtelijke) bestemming zal Zuidhorn geweest zijn. In enkele zakken deed hij ook sigarettendoosjes van een merk dat volgens mij niet zoveel gerookt wordt (L&M):

Ook in dit geval geldt: dna-sporen en vingerafdrukken zeker stellen, die komen in de toekomst vast nog wel eens van pas:

Advertenties

9 reacties on “Hersenloze zuiplap bevuilt bermen Zuiderweg”

 1. Wieneke schreef:

  Oh (lelijk woord) ik kan hier zo kwaad om worden. Eencelligen zijn het. En dan nog de stomme variant.

 2. Harmien Torenbeek schreef:

  Schijnbaar geen statiegeld op blikjes…..?

  • groninganus schreef:

   Wordt wel voor geijverd, maar zover is het hier nog niet. In Canada wel?

   • Harmien Torenbeek schreef:

    Ja, al jarenlang. Vijf cent per blikje of plastic fles heeft als voordeel dat mensen die het niet breed hebben, er voor zorgen dat er minder rommel langs de straat is. Maar ook dat ze overal door de afval ‘duiken’. De buit kan ingeleverd worden bij het recycling depot. ( of je kan er zelf natuurlijk voor zorgen 🙂

    • Frans van Woerkom schreef:

     Zo werkt het in Denemarken ook. In winkelcentra staan speciale prullenbakken waar je je blikjes en flessen kunt doneren aan daklozen. Op Vlieland haalden kinderen blikjes en flessen van het strand voor statiegeld. In New York werden dertig jaar geleden junks betaald voor de blikjes die ze verzamelden.

     • Harmien Torenbeek schreef:

      Bij ons is het frappant ( hoera, ik kan dat woord eens gebruiken 🙂 ) verschil tussen British Columbia en Washington State, waar men ook geen statie geld heeft. Mensen worden daar in actie gezet ( vaak gestraften op community service) om de rommel langs de highways op te ruimen. Van hier wordt het wel eens geprobeerd, maar het wordt dan terugkomend op de grens niet toegestaan… ’s lands wijs, ’s lands eer.

 3. Harm schreef:

  Dit is toch om witheet van te worden…. Volgens mij is het vooral ook een mentaliteitskwestie, waar geen prullenbakbeleid of statiegeldsysteem tegen op gewassen is. Er is (althans in mijn optiek) op veel vlakken een totale onverschilligheid, egoïsme en nonchalance in onze samenleving geslopen. Menigeen leidt zijn/haar leven zoals het hem/haar het beste uitkomt zonder rekening te houden met de rest van de wereld. En dat manifesteert zich op zeer veel terreinen in onze maatschappij. Balkenende’s plan voor een maatschappelijke normen- en waardendebat, was zo slecht nog niet.

 4. Dat soort gasten is onverbeterlijk, vrees ik, die calculeren het evt. gemiste statiegeld gewoon in bij hun ‘lol’. Maar hoewel dit soort sneue figuren zich er misschien niet door laat beïnvloeden, vind ik het toch echt de hoogste tijd om statiegeld in te voeren voor blikjes en plastic flesjes.

 5. Nico schreef:

  Ik rende hier zaterdag hardlopend langs tijdens de Westerkwartier Marathon. Toen lagen de zakjes er al. Zo verspreid over een hele strook neergelegd lijkt het inderdaad een doelbewuste actie om de berm te bevuilen, en niet lui of achteloos gedrag. De vraag is alleen: met welk motief?


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.