Al vroeg circus op de Leekster jaarmarkt

Vredewold den 27 May 1794.

Bij het E.E. Gerighte sijnde gelesen het request van N. Lion houdende hoe graag wenschte te obtineren om geduirende de markt sijne diverse konsten, bestaande in koordansen en balanceren, in sijne tent te vertonen, alvorens van UE[del] Gestr[enge] gratieuslijk versoeke: ten einde UEd Gestr goedgunstig gelieve te behagen den suppl[ian]t te permitteren de aanstaande markt alhijr te mogen vertonen.

/was geapostill[eerd]/

Het E.E. Gerighte accordeert aan den supplt het versoek om in de aanstaande kermis van sijn konsten te vertonen in een tent, waartoe de plaats door den gerigtswedman zal worden aangewesen, en recommandeert aan den supplt om van sijn inbeuringe de diakonije op de Leek mildelijk mede te delen.

Commentaar: Van Lion, de indiener van het verzoekschrift, vraag ik me af of hij niet iets te maken had, of te identificeren is met Lion Kinsbergen. Volgens advertenties was die vroege circusdirecteur pas in 1796 actief in Amsterdam en kwam hij pas in 1801 voor het eerst in Groningen met zijn troep koorddansers, acrobaten en ruiters, maar hij kan natuurlijk voor die tijd in kleinere provincieplaatsen hebben opgetreden met een beperktere troep..

De jaarmarkt van Leek vond waarschijnlijk een paar dagen na de indiening en inwilliging van Lions verzoekschrift plaats op Hemelvaartsdag, altijd een belangrijke dag voor het Vredewold. Jaarlijks werden op die dag de buurrichters van de dorpen beëdigd op de kerkhoven van Tolbert (voor die van Vredewold-oost), en Nuis (die van Vredewold-west).

Helaas is er geen diaconierekening over 1794 in het kerkarchief van Midwolde en Leek bewaard gebleven. Of Lion inderdaad iets aan de armen afdroeg, en hoeveel dat dan was, blijft dus onbekend.

Bron: RHC Groninger Archieven, Tg. 735 (gerechten Westerkwartier) inv.nr. 98 (rekestboek).

Advertenties

4 reacties on “Al vroeg circus op de Leekster jaarmarkt”

 1. Bert schreef:

  Als het echt om Lion Kinsbergen gaat, kijk dan eens naar de aflevering van Jeroen Krabbe, uit de serie Verborgen Verleden, te zien op uitzendinggemist.nl
  Daar komt de geschiedenis van het geslacht Kinsbergen uitgebreid te sprake. Jeroen Krabbe, maar ook Lex Goudsmit, Silvia de Leur, Bueno de Mesquita, maar ook Joost Belinfante van Doe Maar, e.v.a stammen af van de Kinsbergen

 2. Bert schreef:

  Harry,
  Ik acht de kans klein dat het hier om Lion Kinsbergen gaat. Uit:http://genealogischblogpaulwelling.blogspot.com/2017/10/genealogisch-blog-234.html
  “”Lion Kinsbergen (1750-1813) wordt over het algemeen gezien als de grondlegger van het Nederlandse circus. Tot 1798 reisde hij met voltigeurs, springers en koorddanser mee met “het spul” van Peter Magito. Het circus was toen nog een attractie op de kermis.
  In 1798 nam Lion Kinsbergen “het spul” over van Magito en voegde kunstrijders aan het programma toe””


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.