Knecht ontvlucht gemelijke baas

In de vroege ochtend van 6 december 1804 kneep Jan, knecht van Zytse Hindriks bij Oldehove, er stilletjes tussenuit. Hij nam wat stukjes vlees en een kop boter mee uit de melkenkamer van de boerderij en kocht onderweg bij een koopman in Oldehove vier doeken en twee paar kousen op rekening van zijn baas.

Jan was Oldehove al uit, toen de wedman hem achterhaalde en terugbracht naar het dorp. ’s Middags bracht de wedman hem over naar het rechthuis in Zuidhorn, waar de drost van het Westerkwartier zetelde en rechtsprak.

Jan bekende bij meneer de drost meteen alles.

dog tot zijne verschoning inbrengende, dat hij enen geruimen tijd ziek geweest zijnde en hierdoor buiten staat geraakt om voor den boer te arbeiden – dewelke hem voor zijn dienst, kost, klederen en het meesterloon moest betalen – deze zich daarover meermalen gemelijk tegen hem betoond had, zo dat hij daar niet langer konde verblijven; dat hij voorts niet meer dan tot reiskost had medegenomen, en eindelijk dat daar hij niets geen geld en maar weinige slegte klederen hadde, hij bevreest geweest was, om bij het aannaderen des winters bij geen ander te kunnen teregt komen; ook had hij begrepen dat het zo erg niet was op een anders naam iets te halen…

Jan vroeg om een genadige behandeling. Gezien zijn leeftijd, 16, bleek de drost daartoe bereid. Hij veroordeelde Jan tot acht dagen opsluiting in de toren van Midwolde, waarbij hij de roderoede van de Leek opdracht gaf om Jan

in dezelve toren van behoorlijk stro te voorzien en voorts twee maal daags het nodige water en brood te bezorgen.

Ik vermoed dat Jan het met dat dieet daar in de toren van Midwolde aardig koud heeft gehad. Eenmaal weer op vrije voeten zal hij met zijn afgedragen kleren en gebrek aan referenties inderdaad geen baas hebben kunnen vinden. Zo iemand moet een heel gemakkelijke prooi zijn geweest voor de zielverkopers of wervers voor leger en vloot.

Bron: RHC Groninger Archieven, Toegang 735 (gerechten Westerkwartier) inv.nr. 610: criminalia, notitie 6 december 1804.

Advertenties

4 reacties on “Knecht ontvlucht gemelijke baas”

  1. Harmien Torenbeek schreef:

    Betr, 7 Jan. ‘knecht ontvlucht gemelike baas’…. Ja, dit werkt. Ik heb het weer 🙂

  2. Moniek schreef:

    Ach got arm jochie. Weet je wat daarna met hem gebeurd is?


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.