Rondje Ezinge

Leegkerk vanaf het Aduarderdiep:

Bij Nieuwbrug:

In veel sloten staat het water weer bedenkelijk laag – pink steekt over naar belendend weiland (Hogemeeden):

Fluitje van een cent. Dat weiland waar hij inklom. had geen hek bij de dam, dus hij kon ze de weg op. Daarom heb ik nog een poging gedaan hem terug te drijven naar het weiland links, wat helaas niet lukte:

Craquelé slootwal van klei:

Antiracistisch stockplaatje:

Franssum:

Saaksum:

Tussen Rodehaan en Schouwerzijl

Eindje verder:

In Klein-Garnwerd (overkant Reitdiep Garnwerd) bleek een nieuw fietspad aangelegd achter twee boerderijen langs en parallel aan de dijk. Het geeft een nieuw gezicht op de kerk van Garnwerd:

Links het nieuwe fietspad, het gedeelte langs de dijk – rechts het Reitdiep met de brug van Garnwerd:


6 reacties on “Rondje Ezinge”

 1. Er kan ook geen nieuw fietspad aan jouw arendsoog ontsnappen. 😉
  Zie hier de achtergrondinformatie over het fietspad in kwestie: https://www.rtvnoord.nl/nieuws/196410/Garnwerd-had-graag-een-ander-fietspad-gezien

  • groninganus schreef:

   Dat bericht had ik gemist. Route is inderdaad een stuk veiliger, want op de weg daar wordt nogal eens gejakkerd. Hopelijk komt de andere helft naar Winsum er ook nog.

   Wat betreft de weidevogels, dat is helaas een aflopende zaak: ik heb op mijn hele tocht één grutto gehoord en drie kieviten gezien en verder wat scholeksters. Op de voor mij bekende plekken bij de Oldijk onder Ezinge zat niets, bij Alinghuizen ook niets. Alleen bij Hekkum zit nog wat.

 2. Fijne serie. Er lijkt op afzienbare termijn eerst weer een eind aan de droogte te komen, en dat is niks te vroeg.

 3. Wieneke schreef:

  Jihaaaaaaa! Cowboy Harry in actie! 🙂 Vanmorgen stond ik een praatje te maken met de buuf (bij wie ingebroken is) en we keken uit over onze weilanden. We constateerden allebei dat er tegenwoordig geen weidevogel te zien en/of te horen is. Helemaal niks! Toen we hier pas woonden (20 jaar geleden) vonden we het enig om al dat geluid zo vlakbij huis te horen. Grutto’s en kieviten bij de vleet. Nu ik het er over heb: al een paar jaar zitten er ook geen kwakende kikkers meer in de sloot aan onze weg. We missen dat gezellige gekwaak echt.

 4. Paulien Ex schreef:

  Mooie reportage. Dat nieuwe fietspad langs de dijk was de route waar vroeger het Pieterpad liep. Dat was door de weilanden van een boer. Die boer wou op geven moment geen wandelaars meer over zijn terrein. De Pieterpadroute is toen liep gewoon over de drukke weg getrokken. Dus van dit nieuwe fietspad zal ook door wandelaars dankbaar gebruik gemaakt worden.
  Het argument van de provincie om het fietspad niet recht door de weilanden aan te leggen ivm verstoring van de weidevogels begrijp ik en onderschrijf ik. De stand van de grutto s en kieviten neemt inderdaad af. Dus bescherming is hoog nodig. Ook hebben we regen nodig. Door de droogte ( nu al in april) kunnen de weidevolgels ook slechter fourageren. Dus laat de regen maar komen.


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.