Burka voor kunst en wetenschap

Deze poster is eergisteren opgehangen onder het Emmaviaduct en blijkt vandaag al door politiek schorum bemaggeld.

Maar eerlijk gezegd snap ik ook niet wat de functie van dit affiche is, behalve dan opvallen om het opvallen. Dames in burka, ook al hebben ze mooie blauwe ogen, behoren gewoonlijk niet tot de fans van kunst en wetenschap. Integendeel, hun kalashnikovmaatjes hebben in Syrië bijvoorbeeld een bekende archeoloog de kop afgehakt en dat zouden ze, als ze hier in Groningen de gelegenheid kregen, ook graag doen met het gros van het RuG-personeel en andere academici en artiesten. Alleen de natuurwetenschappers die gifgassen en biologische wapens kunnen produceren mogen nog even blijven leven, voordat ook zij om zeep worden geholpen als proefpersoon van hun eigen fijne maaksels..

Ik denk dus niet dat kunst en wetenschap hiermee gediend zijn.

Naschrift 21 mei:

Inmiddels is er een hele serie soortgelijke affiches voor hetzelfde doel, maar met steeds andere mensen naast de burka geplakt, als om deze te relativeren..

Advertenties

7 reacties on “Burka voor kunst en wetenschap”

 1. Harmiena Torenbeek schreef:

  Een nacht van straat theater, kunst, muziek, demonstraties… ik zie ook weinig reden voor de afgebeelde dame, alleen misschien om aandacht te trekken voor inclusiviteit. Terwijl DIT werkt als een rode lap voor een stier.

 2. Harmiena Torenbeek schreef:

  waar is mijn reactie gebleven ?

 3. “Tijdens De Nacht van Kunst & Wetenschap maak je kennis met nieuwe artiesten, theorieën, wetenschapsgebieden, kunstvormen én prachtige locaties. Het festival maakt kunst en wetenschap op een laagdrempelige en interactieve manier toegankelijk voor een breed publiek. De nadruk van programmaonderdelen ligt op cross-overs tussen kunst en wetenschap en je wordt uitgedaagd om ook zelf mee te denken en mee te doen.” Zo staat onder meer in de toelichting bij het evenement. Als ik dat lees zie ik ook niet hoe een poster met een burkamevrouw aan het beschreven beoogde doel en uitstraling kan bijdragen, hoe dat uitnodigend zou moeten zijn voor een breed publiek om mee te denken en te doen. Het tegendeel lijkt me het geval. Wat je al zegt: als íemand niets heeft met kunst en wetenschap, zijn het de moslimfundamentelisten.

 4. Magdalena schreef:

  Als ik even heel vrijblijvend Panofsky op de poster loslaat: de drie driehoeken, het = teken, de persoon met zowel een bruin als een blauw oog, 405 all inclusive, be brave. Zoek nog naar de betekenis, maar is dat allicht het nut van het geheel? Zal wat wildvreemde mensen in verre oorden die op basis van mijn kledij schijnbaar nu mijn “maatjes” zijn allicht naar hun mening vragen 😛

  • Harmiena Torenbeek schreef:

   In mijn jeugd zei men van mensen met een bruin en een blauw oog dat ze kleurenblind waren ( letterlijk) Misschien geld dat nog en is dat de bedoeling hier ?

 5. Ik kan er niet zoveel mee.


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.