Wandeling Lettelberterpetten

Prachtig natuurgebied, dat ik ondanks de aanbevelingen nog nooit had bezocht. Maar ik denk dat ik er nog wel vaker kom, nu ik het ken. Het Groninger Landschap heeft er een wandelroute van een kilometer of 3 uitgezet, die vanwege de oneffenheden echter niet zo geschikt is voor mensen die slecht ter been zijn.


Uitbloeiende Gelderse roos (met dank aan H.):

Waterviolier?

Het pad is half open en half beschaduwd:

Op de helft van de route staat een uitkijktorentje, de ‘Veenman’ genoemd. Het geeft zicht op een flink stuk voormalig hooiland en het Leekstermeer:

Voor het Leekstermeer was het er tamelijk druk:

Het achtererf van een boerderijtje – daar wilde ik ook wel wonen:

Hooglanders begrazen het hooiland:

De westkant van het meer met paviljoen Cnossen:

Vogelkijkhut:

De hut ziet uit op een onverwacht meertje – in de boom rechts zitten een stuk of wat aalscholvers, in de verte zie je de Stad:

Een van de petgaten, waar ooit laagveenderij werd bedreven:


4 reacties on “Wandeling Lettelberterpetten”

 1. Bij het zien van zo’n serie denk ik dan toch weer: “Hmmm … dat Groningen is toch eigenlijk goed bekeken ’n stuk mooier dan je van buitenaf zou denken …” 😉

 2. Wat een prachtig gebied zo letterlijk om de hoek van de grote stad. Hoeveel Stad-Groningers zouden hier nog nooit zijn geweest… Hier is er een uitvoerige reportage over te lezen, weliswaar uit 1999, maar het zal vast voor een groot deel nog wel kloppen: https://www.noorderbreedte.nl/1999/10/01/de-lettelberter-petten/

  En hier nog enkele mooie actuele ontwikkelingen in dit gebied:

  In 2015 is een zwaluwwand aangelegd in natuurgebied Lettelberterpetten. De wand biedt broedgelegenheid aan ca. 60 paar oeverzwaluwen. Ze kunnen via de gaten in de wand een gang uitgraven zodat ze veilig kunnen broeden. De Lettelbertpetten is een onderdeel van De Onlanden; een groot moerasgebied op de grens van Groningen en Drenthe. Oeverzwaluwen komen zeer regelmatig voor in het moerasgebied maar voorheen hadden ze geen mogelijkheid om te broeden. Met de aanleg van de zwaluwwand hoopt Het Groninger Landschap de soort tot broeden te verleiden.

  In 2015 zijn de petgaten van de Lettelberterpetten uitgegraven. Het petgatencomplex is ontstaan door het afgraven van de veenlaag. Het veen uit de petgaten werd te drogen gelegd op de naastgelegen akkers, waarna het als brandstof werd gebruikt. In de loop der jaren zijn de petgaten dichtgegroeid. De petgaten zijn echter altijd een zeer geschikt leefgebied voor zeldzame diersoorten geweest, zoals bijvoorbeeld de waterspitsmuis, de libellensoorten groene glazenmaker en vroege glazenmaker en de zeggekorfslak. Daarom zijn de petgaten in 2015 weer uitgegraven. Door het open water dat hierdoor is gecreëerd, zorgt Het Groninger Landschap ervoor dat de populatie van deze weinig voorkomende dieren niet alleen blijft bestaan, maar ook weer gaat toenemen. Bovendien wordt het historisch beeld van dit gebied op deze wijze in ere hersteld.

  In het natuurgebied staat een Vogelkijkhut, waarmee je de vogels kunt bespieden zonder ze te storen. Onder de link staat welke soorten vogels je er zoal kunt ‘spotten’: https://vogelkijkhut.nl/view/265/

 3. Ik spot net nog een nieuwtje weliswaar niet over de Lettelberterpetten maar over het middeleeuwse kerkje van Lettelbert, waar het gebied onder valt, wat je allicht zal interesseren: “Sinds januari 2019 is het kerkje van Lettelbert het onderkomen van Atelier Elisabeth. Voorheen was Silouan (Ronald) Medema hier gevestigd, die hier jarenlang icoonschildercursussen heeft gegeven.”

 4. Voor iemand die dit gebied in het echt wil gaan bekijken nog een tip: zojuist heb ik gespot dat er ook nog een Lettelberterplas is, direct N van het dorpslint. De Lettelberterpetten ligt direct Z van het dorpslint. Als je daarheen gaat, kun je de Lettelberterplas, uit natuur- en/of recreatie-oogpunt, gelijk meepakken. Deze beschrijving heb ik ervan gemaakt:

  De Lettelberterplas is gelegen direct aan de zuidzijde van Rijksweg A7. De zwemlocatie ligt ingesloten tussen het dorp Lettelbert en de Rijksweg A7. Langs de oostkant ligt het Lettelberterdiep. In de directe omgeving bevinden zich voornamelijk graslanden en enkele boerderijen. Omdat de plas wordt omgeven door houtopstand heeft de zwemlocatie een beschutte ligging. De Lettelberterplas is tientallen jaren geleden ontstaan door zandwinning ten behoeve van de aanleg van de Rijksweg. De plas wordt in de volksmond ook wel Lettelbertergat genoemd. De plas wordt in de zomer veel gebruikt door zwemmers. Ook wordt er veel gevist. Het visrecht is in handen van Hengelsportfederatie Groningen Drenthe. Rondom de plas ligt een wandelpad. Bij de plas worden sporadisch feesten georganiseerd door de inwoners van Lettelbert. In januari wordt er een Nieuwjaarsduik georganiseerd. De plas lig net buiten de Ecologische Hoofdstructuur (EHS).

  Aan de zuidoever van de plas ligt een zandstrandje met een lengte van ongeveer 30 meter en een breedte van 10 meter gemiddeld. Aangrenzend is er een smalle grasstrook. De plas is toegankelijk via een zandpad. Met een slagboom wordt de locatie afgeschermd van voertuigen. Langs het zandpad is het mogelijk om de auto te parkeren. De zwemlocatie is vrij toegankelijk. Op een drukke dag zijn er 50 tot 100 bezoekers. De Lettelberterplas heeft, met uitzondering van het schiereiland, steile oevers. Dit komt door de toplaag die bij aanvang van de zandwinning verwerkt is op de oever. Bij het zwemstrand loopt de oever en de onderwaterbodem minder steil af. Buiten het strand is de oever grotendeels begroeid met struiken en bomen. Behalve riet komen langs de oevers algemene oeverplanten voor zoals gele lis, harig wilgenroosje, kattenstaart, koningskruid etc. In de zwemzone ontbreken waterplanten. In het Zwemwaterprofiel Lettelberterplas (Tauw, 2011) is veel en gedetailleerde informatie over het gebied te vinden: https://www.noorderzijlvest.nl/publish/pages/5706/lettelberterplas.pdf


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.