Het Pannekoekheem

De Pannekoek was een boerderij-herberg aan het Hoendiep, aan de Hoogkerker kant van de Zuidwending. Een jaar of 20, 30 geleden is deze gesloopt, en de plaats gaat langzamerhand op in de natuur. Dit weekend heb ik er op een avond even rond zitten kijken

Bij de entree:

Vergeten hek:

De eerste kattestaarten:

Betonnen koepad:

Zuring:

Verdrogende grond:

Dood mos in een streep avondzon:

En over alles heen de geur van kamille:


8 reacties on “Het Pannekoekheem”

 1. Bert Visser schreef:

  De andere kant van de Zuidwending heette De Poffert, of heette het hele gehucht De Poffert.

 2. Mooi hoor, hoe de natuur hier geleidelijk bezit van neemt. Maar wel met gemengde gevoelens. Ik las namelijk ooit ergens dat De Pannekoek moest verdwijnen voor een door de gemeente Groningen beoogde gevangenis die er nooit is gekomen. Waarmee het lokaal belangrijke cultuurhistorische object De Pannekoek achteraf gezien dus niet gesloopt had hoeven worden…

  • Harm schreef:

   Je hebt helemaal gelijk Frank. Maar zo verdwijnen er momenteel ook nog zoveel oude boerderijen en boerenschuren, die van cultuurhistorisch belang zijn. Is het niet door sloop en/of (soms wanstaltige) nieuwbouw, dan is het wel door de aardbevingen. Het Groningerland verliest door de teloorgang gaan van deze karakteristieke gebouwen, steeds meer van haar eigenheid. Als er al nieuwbouw wordt gepleegd op een oude boerenplaats, zie je regelmatig dat er weinig tot geen rekening wordt gehouden met de bouwstijl, zoals die van oudsher op het Groningse platteland gebruikelijk was. Veel politiek bestuurders hebben nauwelijks beleving bij ‘cultuurhistorie’, dus lokaal wordt er vooralsnog weinig stevig beleid opgetuigd, om deze ontwikkeling te pareren.

   • Inderdaad. Het paradoxale is dat ‘men’ vaak ageert tegen een vermeend teveel aan ‘regeltjes’, terwijl je anderzijds rampjes ziet gebeuren op gebied van ruimtelijke ordening, omdat sommigen binnen de regels te zeer hun eigen ding doen (geen rekening houden met de omringende biotoop) en daarmee formeel aan de regels voldoen en daarmee kunnen volhouden niets verkeerds te doen. Geest en letter van de wet.

    Zoals instellingen steeds meer te werk gaan volgens integrale gebiedsontwikkeling, dus rekening houden als bijv. waterschap bij herinrichting met water én landbouw én natuur én recreatie, zou men ook bij te bouwen objecten niet naar het object sec moeten kijken qua afmetingen e.d. maar ook of het past in de biotoop van het landschap ter plekke. Ik zie dergelijke individuele nieuwbouw in het buitengebied elders in het land vaak wel goed gaan, maar dat hangt dan af van het individuele verantwoordelijkheidsgevoel van de eigenaar en achitect in kwestie.

 3. kor feringa schreef:

  In 2002 is de bouw aangekondigd van een nieuw Huis van Bewaring op het bedrijventerrein Westpoort. In 2004 is het plan vervallen. De Poffert ligt een stuk verderop.

  • Er zit nu nog een aardige open plek tussen De Poffert en Westpoort ja. Maar oorspronkelijk was kennelijk de bedoeling dat Westpoort ook een stukje De Poffert N van het Hoendiep zou inpikken, ter plekke van De Pannekoek. Op Wikipedia lees ik namelijk (licht geredigeerd t.b.v. mijn pagina over deze buurtschap): “De oude, voormalige herberg De Pannekoek is afgebroken en in 1992 vervangen door een nieuw pand met dezelfde naam. Helaas is dat pand in 2001 afgebroken, om beoogd plaats te maken voor een deel van het nieuwe bedrijventerrein Westpoort. Op de plek van het pand was een nieuwe gevangenis (Huis van Bewaring) gepland. Na twijfels vanuit Den Haag over nut en noodzaak is dit plan in 2004 afgeblazen, zodat het terrein nog altijd braak ligt. Het is nu aangewezen voor natuurontwikkeling (als onderdeel van de toekomstige ‘groene brede rivier’).”

   Kortom: Westpoort beoogde zijn tentakels uit te spreiden tot op grondgebied van De Poffert, N van het Hoendiep. Door het afblazen van het gevangenisplan is Westpoort gelukkig aan de Z kant van het Hoendiep gebleven.


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.