“De wegen waren door de wolven seer onveylig”

Vond een aardig pamfletje uit Sneek over de harde winter van 1740, met een opsomming van allerlei krantenberichtjes uit geheel Europa. Zo bevat het een curieuze passage over wolven en beren, opdringerig geworden door hun honger:

Het wilt gedierte dat nog overgebleven was, was als rasende van honger. In Sweden moesten de passagiers als caravanen reysen met dubbelt geweer, de landluyden omringden hunne huysen en stallen met palissaden om dit gedierte af te keeren, dat (insonderheyt de wolven en beeren) soo vrymoedig waren dat zy de menschen en het vee uyt hunne huysen en stallen haalden. Omtrent het Bosch de Ville, een myl van Keulen, overvielen de wolven eenige schoolkinderen en verscheurden het jongste, alsmede een pastoor die het den volgende dag bestierf. In Poolen vielen de wolven en beeren by meenigte op de huysen aan, soo dat men sig daar opsloot; uyt Temeswar (Roemenië HP) schreef men dat een wolf 22 menschen ten deelen gedoot ten deelen doodelyk gekwest had. De wegen by Cleef waren door de wolven seer onveylig en den 5 maart bragt een hond een afgeknaagt menschenbeen in die stad. Den 1 maart ging een veltpredikant van Stokholm eenen vrient op het land besoeken, dog wiert, schoon hy schietgeweer by sig had, van de wolven verslonden. Omtrent het Harts gebergte deden zy groote schaden. Men segt ook dat sig even buyten Amsterdam een wolf heeft laten sien, die sig met hoenders en honden vergnoegde.

Bron: Aanteekeningen van den buytengewoonen harden winter des jaars 1740: waar in de aanmerkensweerdigste voorvallen en geschiedenissen worden verhaalt, die in geheel Europa zijn gebeurd (Sneek 1740).


2 reacties on ““De wegen waren door de wolven seer onveylig””

  1. Ik moest al halverwege het artikel onwillekeurig aan drs. P denken.


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.