Eerstejaarskamertje

Mijn eerstejaarskamer, Coendersweg 20 bij de familie Bisschop, voorjaar 1975.

Op het bureau (V&D) ligt Palmer, een vanuit linkse hoek zwaar bekritiseerd Amerikaans handboek voor nieuwe en nieuwste geschiedenis, dat hier bij een van de laatste hoofdstukken opengeslagen ligt.  Verder zie ik Calvocaressi liggen, het feitenrijke handboek voor contemporaine geschiedenis, voor het laatste tentamen dat jaar. Omdat ik gemiddeld zo hoog stond, dat zelfs een 1 me nog niet kon deren, heb ik daar nauwelijks wat voor gedaan. Toch kreeg ik er nog een 7 voor. Dat tentamen werd mondeling afgenomen en Chris Baljé, docent en Statenlid voor de VVD, zaagde me door over zuidelijk Afrika, waarbij ik het Rhodesië van Ian Smith alvast Zimbabwe noemde, zeer tot verbazing van Baljé want die naam stond toch niet in het handboek.

Aan de muur hangt een programma van Studium-Generale, ik meen over arbeiderszelfbestuur. Het stond op de middenpagina’s van de UK, net als de programma’s van filmclub Liga ’68 die destijds vaak ook werden opgehangen in studentenkamers of -wc’s. In de hoek staat de HEMA-wekker op een muziekencyclopedie van Larousse, betrokken bij De Slegte. In en op de HUBO-boxen rechts staan woordenboeken, deeltjes van de Fischer Weltgeschichte over de middeleeuwen en het toen bestaande Arabische rijk, plus wat nummers uit de Fibulareeks, ook voornamelijk over middeleeuwse onderwerpen.

Ik ging geschiedenis studeren voor de middeleeuwen. Naderhand switchte mijn belangstelling naar nieuwe, nieuwste en sociaaleconomische geschiedenis. Maar toen was ik alweer twee keer verhuisd naar adressen zonder hospita. De Bisschops, die in de kamer ernaast sliepen, hadden last van mijn nachtmerries, dat was de push, maar er was ook een pullfactor, want ik wilde er zelf ook graag weg. Eerst kwam ik via Frank van Vree terecht op een zolderkamer aan de Jozef Israëlsstraat, maar daarover een volgende keer.


10 reacties on “Eerstejaarskamertje”

 1. Emigrant schreef:

  Die Fischer Weltgeschichte over het bestaande Arabische rijk zal van Claude Cahen geweest zijn. Degelijke, maar studentonvriendelijk gepresenteerde kost.

 2. HF schreef:

  Heerlijk! Leuke lamp ook!

 3. Harm schreef:

  Prachtig. Zo’n interieur noemen ze tegenwoordig ‘Vintage.’

 4. Zo’n plaatje heeft toch altijd wel wat herkenbare elementen. Ik mis hier alleen de Remington typemachine – of van enig ander merk – nog.

 5. Han Borg schreef:

  Ja, een jaar daarna zat ik in soortgelijke boeken te studeren. Palmer, Calvocaressi, Chester G. Starr (History of the Ancient World). Uiteindelijk heb ik dat laatste vak als hoofdvak gedaan: lekker lang geleden! Mijn mondelinge tentamen Contemporaine deed ik bij een student-assistent, na een nacht doorhalen in het café. Ik kreeg een zeven, omdat ik die dag de eerste was die de naam van de Hongaarse premier tijdens de Opstand van 1956 correct uitsprak. Nagy heette die, en ik sprak het uit als ‘Notsj’. Hoe ik dat wist, vroeg de examinator. Welaan: mijn club FC Twente had ooit een Hongaarse speler met dezelfde achternaam…was niet zo moeilijk dus.

 6. Dit vind ik leuk Harry. Ik kijk uit naar het vervolg.

 7. Attie schreef:

  Prachtige schaal op je bureau, nostalgie.

 8. Magdalena schreef:

  Palmer! Heb in de jaren 2006 – 2011 drie exemplaren versleten omdat ze op den duur uit elkaar kukelden. Tijdloos XD

 9. Chris Baljé heb ik ook nog gekend. Ik merk nu dat ik zijn telefoonnummer en mailadressen uit mijn telefoon kan halen, hij is vorig jaar overleden. Aardige man, veel humor.


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.