Hoerehondjes

Het Noorden in Woord en Beeld 14 december 1934.

Op een pagina over het Groninger Museum in het onvolprezen fotoblad Het Noorden in Woord en Beeld, jaargang 1934, trof ik bovenstaande foto aan.

Hoewel ik het verhaal ook wel eens apocrief heb horen noemen door een niet nader aan te duiden museumpersoon, weet ik niet beter of zulke hondjes stonden in verre havens in de vensterbanken van prostituees. Als de hondjes naar binnen keken, was zo’n vrouw zeg maar bezet en als zij naar buiten keken, kon de passagierende zeeman er bij de deur belet gaan vragen. Of andersom, dat weet ik niet meer zo goed.

In elk geval nam menig zeeman zo’n setje hondjes mee naar huis, waar zijn niet vermoedende eega en huisvrouw deze souvenirs in de vensterbank plaatste. Blijkbaar waren ook ongetrouwde Groninger jongedames niet ongevoelig voor de charmes van de aardewerken beestjes, als we Het Noorden in Woord en Beeld mogen geloven..

Overigens gaat het eerder om King Charles Cavalier Spaniels, dan om Staffordshire Terriërs. Dat wou ik qua raszuiverheid nog wel even hebben gezegd.

Op een tentoonstelling over prostitutie, Noordelijk Scheevaartmuseum begin 2017.


3 reacties on “Hoerehondjes”

 1. Ineke schreef:

  Toen wij verkering kregen, noemden mijn grootouders en ouders ons een “stel op bossem”. Nou was mijn Groningse woordenschat redelijk op peil, maar van “stel op bossem” had ik nog nooit gehoord. De uitleg: het stel hondjes op de schoorsteenmantel bij mijn oude opa (mijn overgrootvader). Mijn (inmiddels al vele jaren echt-)vriendje snapte er niets van, maar ik zag ze in mijn herinneringen staan. Een potkachel, een kachelpijp die in een gat verdween en boven dat gat de schoorsteenmantel. Op die schoorsteenmantel van links naar rechts: hondje, pilaar, klok, pilaar, hondje.

  Vele jaren later las ik over de hoerehondjes en had daar eigenlijk verder geen gedachten bij. Na het lezen van jouw bericht, keek ik even naar de -nu mijn- hondjes en vraag me nu toch wel af hoe die ooit bij mijn oude opa terecht zijn gekomen.

  • groninganus schreef:

   Hum, ik hoop niet dat ik zijn nagedachtenis heb bezoedeld. Misschien heeft het setje wel tweedehands gekocht van een vrouw die achter de waarheid kwam. Ja, dat zal het zijn. 🙂

   • Ineke schreef:

    Whahahahaha.

    Nou, oude opa was wel een vrijbuiter. Hij was “losse arbeider”, want hij wilde het allemaal zelf in de hand houden. Hij stroopte en had niets met kerk en gezag.


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.