Onbekend stadsgezicht

Het bruggetje bij de Mondriaanstraat moet er al zo’n dertig jaar liggen. Maar ik had het nog nooit gezien, omdat ik nog nooit iets te zoeken had in deze omgeving. Het bruggetje verbindt twee delen van de Nieuwe Schildersbuurt over een zijkanaaltje van het Reitdiep. Ooit lag hier de Donghorn, je zou zeggen de plek waar mest verzameld werd. Al was er elders in de stad nog een Pishörn en daar was nu weer geen opslag van gier:

DSC03656

Hoe dan ook, het is zo in het voorjaar een bekoorlijk plekje, ook al is de nieuwbouw hier finaal karakterloos. Boven alles uit steekt de watertoren bij de Colleniusbrug. Over Pishörn gesproken – het waterreservoir bovenin in die toren werd bij de bevrijding van Groningen met een antitankkanon lekgeschoten door de Canadezen, die zodoende enkele Duitse sluipschutters verdreven. De toren leek toen een poosje op een reusachtig grote broer van Manneke Pis. Met de Duitsers kwam er een miljoen liter water naar buiten.

Bron van het verhaal over de watertoren: Christiaan Gevers, ‘Herman Colleniusstraat 72. Een Gronings huis en zijn bewoners in de oortlog’, in Stad & Lande 2020-1, 10-15.


5 reacties on “Onbekend stadsgezicht”

 1. Ximaar schreef:

  Mooi, nu weet ik ook de watertoren te vinden. 😉
  Net over het bruggetje links zijn allemaal mondriaangaragedeuren in de Mondriaanstraat.
  https://goo.gl/maps/FUdWTR5koH8racBM9

 2. lottifuehrscheim schreef:

  Volgens Jan van den Broek komt Donghorn van Doede’s Horn. Van Pishorn vermoedt hij dat de regen die meestal uit het Zuidwesten komt wel eens iets met die naam te maken zou kunnen hebben. Maar al vele eeuwen vinden de Groningers poep en pies interessanter als naamafleidingen.

  Waarom zou je mest opslaan bij het Reitdiep? Het Groninger stadsafval ging toch naar de Oosterpoort? En boeren hadden wel hun eigen mestvaalt voor hun waardevolle grondstof.

  Overigens was Pishorn wel een bloemrijker naam geweest voor dat rare ‘Corpus’ den Hoorn.

 3. Martijn schreef:

  Van die leeglekkende watertoren is zelfs een film! Het is onvoorstelbaar dat er na 5 jaar oorlog nog goed bruikbaar filmmateriaal was en er mensen waren die vlak na zo’n beschieting de durf en de mogelijkheden hadden om de resultaten op film vast te leggen.


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.