Bij de gebroeders Soer dansten de kippen op tafel

Soer 1

Foto: Johan Witteveen.

Meermalen hoorde ik mijn moeder over een krantenstuk, dat twee bejaarde broers uit de omgeving van Havelte portretteerde. In welke krant het gestaan had, wist ze niet meer, maar ze had er de grootste lol om. De titel herinnerde ze zich als: “Bij de gebroeders Soer dansen de kippen op tafel”.

Checks met deze termen in de verschillende krantendatabases brachten het stuk echter niet tevoorschijn. Het stond in elk geval niet in de Telegraaf, het Nieuwblad van het Noorden, of de Leeuwarder dan wel de Meppeler Courant. Ook ontbrak in die kranten elke verwijzing naar het stuk. Eigenlijk had ik de moed al opgegeven het ooit te vinden, tot vorige week het Algemeen Dagblad bij Delpher online kwam, een krant waarop, zoals ik me naderhand realiseerde, mijn ouders in de jaren 70 geabonneerd waren. Het was vrijwel meteen raak: het AD van 26 maart 1977 bevat het stuk waar m’n moe zo’n plezier om had.

Het heeft een iets andere titel dan ze weergaf: “Bij de broers Soer danst de haan op tafel”. Het betreft een soort van korte sfeerreportage van een duidelijk literair bevlogen, maar anonieme verslaggever, die op visite is gegaan bij de monumentale, half ingestorte ’beestenboerderij’ van de gebroeders Marinus en Roelof Soer, respectievelijk 71 en 68 jaar oud.

Juist op dat moment dansen een haan en een kippetje op de tamelijk morsige tafel. Op die tafel liggen – o jakkie – ook al wat poepjes. Gestaag dwarrelen er veertjes naar beneden. Naast haan en kippen hebben de broers namelijk parkieten en duiven, binnen en buiten in kooitjes aan de muur. Bovendien lopen er nog ganzen rond op het erf dat een superbe zooi is, met een keur aan oud roest en een batterij wrakkige konijnenhokken.

Een paar jaar na dit stuk verschenen de broers nog in Showroom, een TV-programma over paradijsvogels van diverse pluimage dat vooral aandacht besteedde aan de deplorabele staat van de boerderij, naast het auto-ongeluk van de oudste broer en diens naïeve schilderijtjes, veelal portretten van TV-figuren.

Soer 2

Foto: Johan Witteveen.


6 reacties on “Bij de gebroeders Soer dansten de kippen op tafel”

 1. Jan de Wit schreef:

  Ook frappant. Ik wou mijn kinderen laten zien wie mijn vroegere buren waren. De gebroeders Soer dus.
  Wat de foto’s niet laten zien, maar wat je waarschijnlijk wel vermoedt, is de ongelooflijke stank die daar rondhing. De broers zelf wasten zich ook nooit.
  Ik heb nog even gezocht, maar kon de Showroom aflevering online niet vinden. Zou leuk zijn als die nog een keer opdook.

  • groninganus schreef:

   Die aflevering had ik er aanvankelijk bij gezet (via Youtube), maar ik wilde bij nader inzien het risico niet lopen.

   • Jandewit schreef:

    Zou je de URL willen delen dan ajb?

    • groninganus schreef:

     Er is geen url, ik heb het van YouTube afgehaald. Je krijgt straks mail.

     • Jan de Wit schreef:

      Excuus voor de zeer late reactie. Geweldige video, waarvoor dank.

      Opvallend goed gekapt waren de broers in deze video. Kan me nog herinneren dat de opnamen een hele happening waren waarvoor inderdaad de dag tevoren een kapper aan huis kwam. De broers hadden namelijk een dermate aanwezige lichaamsgeur en stem volume dat kapper, kruidenier en anderen graag service aan huis verleenden in plaats van de mannen in de zaak te ontvangen.


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.