Tweetalig plaatsnaambord

Naast Peize (Paais) heeft ook Nieuw-Roden sinds kort een plaatsnaambord waarop de officiële plaatsnaam aangevuld is met de aanduiding in streektaal:


19 reacties on “Tweetalig plaatsnaambord”

 1. Marc schreef:

  Toch mooi hoe een spraakgebrek nu erkenning krijgt.

 2. Het eerste tweetalige plaatsnaambord is in dit dorp reeds in maart 2018 geplaatst: https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/132463/Nu-ook-een-plaatsnaambord-in-dialect-in-Drenthe. Of bedoel je dat het bord specifiek op deze locatie pas onlangs is geplaatst? Want in april 2018 verschijnt een bericht dat gemeentewerken vanaf dan alle borden in het dorp gaat vervangen door tweetalige borden: http://www.dorpsbelangen-nieuwroden.nl/2018/04/18/385/. Mij staat ook bij dat ‘mijn’ plaatsnaambordenfotograaf aanvankelijk ook constateerde dat slechts één bord in dit dorp vervangen zou zijn. Wellicht heeft het ‘even’ geduurd voor ze allemaal waren vervangen.

  • groninganus schreef:

   Ik bedoelde dat het bord me nu pas opvalt. Ben de laatste jaren niet langs de Langewijk gekomen.

   • OK. Sommige gemeenten smeren het om budgettaire redenen bewust uit omdat ze maar een bescheiden bordenonderhouds-/plaatsbudget hebben. Zo heeft de gemeente Kollumerland c.a. er 10 jaar over gedaan (2008-2027) om bij haar 20 buurtschappen borden te plaatsen. Maar deze zullen gezien het tweede bericht dan wel in 2018 allemaal zijn geplaatst.

    • Harmiena Torenbeek schreef:

     Ik kan me moeilijk voorstellen dat een paar van dit soort borden ( hoeveel toegangswegen hebben deze plaatsen) het gemeentelijke budget over de kant helpen. Toch zou ik me afvragen of een vereniging zoals bv Klaverjas club, voetbal club , muziekvereniging of wat dan ook, zoiets misschien zou kunnen sponsoren / adopteren als een publieke liefdadigheid. ’t is maar een idee.

     • Ik volg o.a. de bordenontwikkelingen in het hele land dus ik schud niet zomaar wat uit de losse pols. 🙂 De benodigde aantallen per plaats variëren nogal. Zo had de Friese buurtschap Beintemahûs maar 1 bordje nodig, want het ligt maar aan één weggetje dat ook nog doodloopt. De gemeente Vlagtwedde heeft, toen enkele buurtschappen om plaatsnaambordjes kwamen vragen, het in een keer goed gedaan (dan waren ze er ook gelijk maar vanaf, en ze zagen het toeristisch belang er ook van in) en hebben in 2009 bij ca. 25 buurtschappen (van de 50 die ze in totaal hadden) die nog geen bordjes hadden, bordjes geplaatst. Vaak zijn dat er inderdaad maar 2, als het maar 1 weg betreft die je vanaf 2 kanten kunt binnenkomen.

      Andere uiterste is de gemeente Hof van Twente, die voor haar 15 buurtschappen maar liefst 86 borden nodig had, omdat die daar een groot oppervlak hebben en je er van vele kanten kunt binnenkomen. Dat kostte iets van 30.000 euro en hebben zij ook in één keer gedaan. Maar niet iedere gemeente heeft dat (er voor over).

      Kollumerland heeft er dus 10 jaar over gedaan voor 20 buurtschappen. Maar die hebben er wél elke keer werk van gemaakt; per keer een stukje in de krant, wethouder die het bord onthult, toespraakje, hapje/drankje.

      Fondsenwerving zoals jij voorstelt komt gelukkig ook voor. Zo heeft de heemkundewerkgroep van de toenmalige gemeente Bellingwedde in 2013 bij diverse fondsen centjes los gepeuterd voor haar buurtschapsbordenproject. Voor ca. 30 buurtschappen betrof dat ca. 60 borden.

      Sommigen hebben vele jaren geijverd om hun buurtschap met bordjes ter plekke zichtbaar te maken voor inwoners en voorbijgangers, zoals Ald Beets en De Stapel (zie https://www.dewijk.info/2014/08/de-stapel-heeft-eindelijk-weer-een-buurtschap-bord/), maar die kwam de burgemeester himself wél persoonlijk onthullen om het goed te maken. 🙂 Mevr. Stapel (!), die zich er vele jaren voor had ingezet, kon het t.g.v. haar 50-jarig huwelijk nog net meemaken…

      En Wijkraad Centrum van de stad Bodegraven bleek in 2011 nog een potje te hebben om bij buurtschap Molenbrug 2 bordjes te plaatsen. Dus dat soort varianten komt allemaal voor (nadere informatie over al deze projecten vind je desgewenst door op de site onder mijn naam de plaats- of gemeentenaam in kwestie op te vragen. Dit soort informatie staat in het hoofdstuk Status).

     • En de gemeente Middelburg mailde me, toen ik het idee bij hen indiende of de cultuurhistorisch van belang zijnde buurtschap Nieuw-Abeele een paar bordjes zou kunnen krijgen, dat hun borden-/informatiepanelenbudget voor dat jaar op was en ze er een volgend jaar naar zouden kijken. Dus soms speelt dat wel degelijk een rol.

      • Harmiena Torenbeek schreef:

       Dank voor dat uitlegje. Zoals ik al zei, het was maar een idee. Moet ik wel zeggen dat ik een beetje tob met het verschil, als dat er is, tussen plaatsnaam en buurtschapsnaam. Ik dacht nl dat buurtschappen onderdelen zijn van een dorp/plaats/stad. ( bv Vinkhuizen, De Wijert, Helpman,Oosterhoogebrug) Maar daar ben ik misschien abuis in ?

       • Graag gedaan. Het is best een goed idee. Daarom lichtte ik dat graag even met een paar voorbeelden toe.

        Ja, daar is verschil tussen. Er zijn drie soorten woonplaatsen en daarmee plaatsnamen, namelijk steden, dorpen en buurtschappen. Dat die laatste categorie voor de postadressen, sinds het postcodeboek van 1978, vaak gemakshalve onder een nabijgelegen dorp of stad is geschoffeld en daarmee voor de post ‘in’ die plaats ligt (zoals zelfs het grote dorp Hoogkerk voor de post gemakshalve ‘in’ – niet alleen de gemeente maar ook de postale woonplaats – Groningen ligt), maakt het in de praktijk niet minder een woonplaats.

        De door jou genoemde namen zijn wijken en daarmee geen woonplaatsen/plaatsnamen (meer). Een wijk is namelijk een ónderdeel van een (woon)plaats (namelijk van een dorps- of stadskern). Vroeger kan dat anders zijn geweest; Helpman was vroeger een dorp, Vinkhuizen was vroeger een buurtschap, maar beide zijn te zeer door de stad opgeslokt om ze nog als zodanig te kunnen beschouwen en zijn daarmee wijken geworden en geen woonplaatsen/plaatsnamen meer. Wil je van de hoed en de rand weten over steden, dorpen, buurtschappen en wijken, dan heb ik alle nuances, voorbeelden en uitzonderingen op dit gebied toegelicht – omdat dit natuurlijk ‘veelgestelde vragen’ zijn – op https://www.plaatsengids.nl/kennisbank/wat-een-plaats-en-welke-soorten-plaatsen-zijn-er.

        • Harmiena Torenbeek schreef:

         Wij ( we 🙂 ) zeggen wel dat de duivel in de details zit, en zo te zien bij jullie ook. Ik zal het met alle respect, dan ook maar bij jou uitleg laten. Wil ik nog even zeggen dat ‘van de hoed en de rand’ een nieuwe is voor mij. Betekent ‘het fijne’ ergens van weten? Bedankt daarvoor, Frank. Zo gauw ik een gelijkenis in het Engels heb, gaat ‘ ie in mijn notitie boekje.

         • Correct. Zie https://www.startpagina.nl/v/kunst-cultuur/etymologie/vraag/123440/uitdrukking-hoed-rand-weten/. Dilemma is inderdaad met de schrijverij dat hoe meer ik in details ga, hoe meer uitzonderingen en nuances ik weer tegenkom op die details, en afwegingen moet maken om het niet té gedetailleerd te maken en sommige details maar weg te laten, want het moet ook weer niet zo gedetailleerd en lang worden dat de lezer ervan in slaap valt. 🙂 Wat dat betreft zeg ik weleens tegen anderen die mij willen verleiden té zeer in details te gaan op de m2 bij een bepaalde beschrijving: “Jongens, kappen, het is niet perfect, maar wel goed genoeg.” Dus ik ga niet voor een 10 maar een 9. Anders komt het nooit af. 🙂

          • Harmiena Torenbeek schreef:

           Fijn, ik was dus vrijwel correct. Dank voor de uitleg. Ik zal maar niet vragen naar ‘de m2’ 🙂

 3. lottifuehrscheim schreef:

  Wat moeten we nu op de nieuwe borden voor Groningen zetten: Grunn, Grunnen of Stad?

  Ik ben zelf wel voor Stad.

 4. Bert Visser schreef:

  Ain Pronkjewail in golden raand
  is Grönnen, Stad en Ommelaand;
  ain Pronkjewail in golden raand
  is Stad en Ommelaand!

  Ik ga voor Stad.


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.