Kruideniersmentaliteit blijkt coronabestendig

Omdat het brood er een stuk beter smaakt dan bij de buurt-Poïesz, haal ik mijn boodschappen liever bij de Albert Heyn aan de Zuiderweg hier in Hoogkerk, ook al is dat ruim twee keer zo ver fietsen. Een dikke week geleden hebben ze bij die AH de handkarrenhygiëne door het eigen personeel afgeschaft, en mag je de handvaten zelf schoonmaken. Wel staan er nog schoonmaakspullen standby.

Goed, ik poets daar in het voorportaal de handvaten van het winkelwagentje naar keuze schoon, probeer die kar uit de rij te halen en merk dat deze op slot staat. Afgelopen donderdag was dat ook al zo, maar toen stond er nog iemand wat verderop met een schaaltje vol plastic muntjes, waarvan je dan eentje uitgereikt kreeg. Nu stond zo’n persoon er ook niet meer en moest je dus een euro bij je hebben om je schoongemaakte kar los te krijgen. En dat terwijl er aangedrongen wordt op betalen per pin, wat ik ook al sinds half maart braaf doe, zodat ik sindsdien geen contant geld meer bij me heb. Natuurlijk staan er bij zo’n oponthoud meteen types in je anderhalve metercirkel met verbazend goede raad, waar je reuze om verlegen zit. Ik echter, had zo zwaar de balen dat ik al helemaal geen zin meer had in winkelen bij deze supermarkt. Ben dus meteen naar de Poïesz gefietst, toch maar. Dan maar wat minder lekker brood.

Bij de Poïesz stonden de wagentjes nog wel vrij uitneembaar klaar voor de klant, maar had men de handvatenhygiëne door het personeel inmiddels ook afgeschaft. Het goede voorbeeld van marktleider AH doet goed volgen. Je zou ook eens wat meer in extra service investeren dan je concurrent. Daar ga je vast kapot aan.

Als er iets is waar Nederland groot in is, en wat haar identiteit bijkans kenmerkt, moet het de kruideniersmentaliteit zijn. Mede dankzij de kniepstuvers onder de grootgrutters laait de corona straks fijn weer op. Mark my words!


3 reacties on “Kruideniersmentaliteit blijkt coronabestendig”

 1. lottifuehrscheim schreef:

  Besmetting door aanraking van voorwerpen blijkt een veel minder grote rol te spelen dan men aanvankelijk dacht. Daarom is het niet zo heel erg dat men hier nu wat minder aandacht aan besteedt.

  Ik maak mij meer zorgen over de luchtcirculatie in een supermarkt. Daarom doe ik mijn boodschappen zoveel mogelijk bij kleine winkels waar je buiten wacht tot je aan de beurt bent, en waar je via die open deur nog zo’n beetje in de buitenlucht staat. En de markt, die vind ik ook heel prettig nu (behalve op zaterdagmiddag, dan is het er me te druk. Al maak ik me zorgen over het nieuwe fietsparkeerbeleid waardoor die zelfde markt nu slecht bereikbaar wordt. Afgelopen dinsdag liet een stadswacht me er nog gewoon door met de boodschap dat ze het ook nog niet zo goed wist; ze wees me op een bord dat de fiets verbood, maar ze zei dat ze me persoonlijk niet zou tegenhouden, en wenste me een plezierige dag toe.

  • groninganus schreef:

   Winkels met een open venster naar de buitenlucht voor de allernodigste boodschappen zou nu ook wel een uitkomst kunnen zijn.

   Moest net even naar de andere kant van de binnenstad. Kwam op terugweg door de Kijk in ’t Jat. Voor de Stoeldraaierstraat stond zo’n hek dat er anders op zaterdag staat. Goed, ik draai af naar de Kromme Elleboog, kom via de A-Kerkstraat op het A-kerkhof nz. terecht en blijk dan ongemerkt binnen de hekken te fietsen. Het systeem is dus niet bepaald waterdicht, maar veel mensen zijn er ook onbekend mee omdat ze de hoegenaamd geen kennis nemen van de lokale media.

   Gezien het aantal mensen dat zich niet meer aan de 1,5 meter afstand houdt, zullen risicobewuste zestigplussers sowieso niet veel neiging meer hebben om de binnenstad te bezoeken.

 2. Harmiena Torenbeek schreef:

  Al zijn vele regels gerelaxeerd, moeten de zaken zich toch ook nog aan bepaalde voorschriften houden ? Dat gezegd hebbend, weten we nu allemaal hoe het moet, en is er niets verkeerd om zelf wat te doen. Die mensen hebben al drie maand met risico gewerkt opdat wij ons natje en droogje hebben. Ik heb altijd een pakje disinfecterende doekjes op zak en ik zeg al jaren “met een paar centjes op zak ben je nooit blut”. En uiteindelijk blijft het onze keuze: lekker, goedkoop of gemak.


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.