Stadspromotie uit het Interbellum

Bij mijn zoektocht van de week naar een affiche van Schlette kwam ik ook langs diverse VVV-affiches uit het Interbellum.

De Martinitoren vormde kennelijk een onontkoombaar icoon. Vooroorlogs stadsgezicht met aan de voet van de toren onder andere de Toelast en de Hoofdwacht. De drukker was N. Hindriks & Zoon, een bedrijf dat van  1909 rot 1937 bestond, maar vooral in de jaren 1910-1915 aan de weg timmerde met wandplaten, stadsplattegronden enz.:

Een enorm evenement was in 1930 de historische verkeersoptocht, georganiseerd door een andere VVV, namelijk de Vereeniging voor Volksvermaken:

Een handvol jaren later was er een beurs in de Harmonie aan de Oude Kijk in ’t Jatstraat. Het bedrijfsleven zette Groningen in zonnegloed, maar of iedereen zo’n architectonisch ensemble in het echt kon waarderen?:

Wie Groningen niet kent, kent Nederland niet‘ was een VVV-campagne die maar liefst twintig jaar heeft gelopen, vanaf 1931. Veel geholpen heeft het niet, maar dit experimentele, scheve affiche zal vast wel spraakmakend geweest zijn:


6 reacties on “Stadspromotie uit het Interbellum”

 1. lottifuehrscheim schreef:

  > Het bedrijfsleven zette Groningen in zonnegloed, maar of iedereen zo’n architectonisch ensemble in het echt kon waarderen?

  Ik ben van kinds af aan liefhebber geweest van industriële architectuur. De Scholtensfabriek aan de Turfsingel, ik heb er een schilderij van in mijn kamer hangen. De gasfabriek aan de Oostersingel, de Simplonfabriek aan het Boterdiep, met de schoorsteen erboven, graanelevatoren aan de diepen, de loodsen van Van Gend en Loos naast het station, de Fongersfabriek, de elektriciteitscentrale, de melkfabriek aan het Reitdiep en het pakhuis bij de spoorbrug daarover.

  • Harmiena Torenbeek schreef:

   Is het mogelijk om via een ‘link’ een foto te zien van dat Scholtens fabriek schilderij ? Een familielid werkte daar jarenlang, en ik was er in de 1950’s (ULO jaren) min of meer kind aan huis en heb in het ‘lab’ menig middaguur mijn boterhammetje verorbert , soms met ‘massee’ als toetje 🙂 Heel toevallig had ik gisteravond een paar slapeloze uren en liep ik ‘virtually’ door het gebouw: van de ingang, foyer en kantoren tot het toilet en het lab boven. Het zal helemaal bijzonder zijn daar volgens Google Streetview, het gebouw nu weg is 😦

   • lottifuehrscheim schreef:

    Dit is geschilderd toen een deel al gesloopt was

    • Harmiena Torenbeek schreef:

     Ten eerste mijn dank en waardering voor de afbeelding , Lotti. Is de naam van de kunstenaar U bekend? Dat is zeker een ander gezicht maar ook weer mooi om het zo te zien. De ‘kantoor-ingang’ met trap en grandiose deur vol houtsnijdingen, was niet gelijk met de rest van de facade maar een paar meter ingezet en dan even rechts van die lage blauwe rechthoek. Ik heb ook op Beeldbank een min of meer gelijke afbeelding gezien maar meer van links. Zo jammer dat er niets fotografisch was vastgelegd ( dat ik weet) van het mooie interieur, het was alles glanzend mahoniehout (?), hoge deuren en betegelde vloeren. Erg imposant. Als ik me niet vergis was het plafond van de foyer een soort glazen koepel. Ach, zoveel herinneringen … 🙂


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.