Rondje Gasselternijveen

Gezicht op de Stad vanaf Peizermade:

Kom zelden zo vroeg in de Onlanden:

De zilverreigers zijn er weer. Gister zag ik er ook al een paar bij de Oostwolmerdraai:

De eerste keer dat ik de schuur van Winde in de volle ochtendzon zie; ’s middags zit de zon achter het bouwwerk, dat oogt dan op foto’s vaak wat minder:

Het zou eigenlijk een Monumentendagrondje worden, langs een handvol Noord-Drentse kerken. Meteen de eerste kerk, die van Vries, bleek gesloten, hoewel die om 10 uur open zou zijn. Eerst dus maar een rondje om de kerk gemaakt. Het schip, van tufsteen, is typisch romaans:

Op het kerkhof staat een klok, fabricaat A.H. Van Bergen, Heiligerlee:

Het café aan de overkant nog even bekeken – verleidelijke veranda:

Doorkijkje langs het café:

Na twintig minuten wachten was ik het beu en ben ik maar weer op de fiets gestapt. Via Tynaarlo naar Zeegse, waar ze iets artistieks-feestelijks hadden verzonnen onder het motto: ‘Zeegse ziet ’t zitten’:

Dorpsgezicht Anloo:

De Magnuskerk aldaar, waar de monumentendagvlag, in tegenstelling tot Vries, wel uithing:

De nog niet zo lang geleden gerestaureerde grafkelder:

Op het terras van van de Koningsherberg was een wespenmassacre gaande. Terwijl er aan de oppervlakte nog gestreden werd tegen het noodlot, lieten de ondersten de kopjes hangen:

Tolhuis aan de Annerweg:

Eext – café Homan. Rechts zal de oorspronkelijke boerenherberg uit ca. 1870-1880, links is de zaaltoegang van 1920-1930. Eigenlijk jammer ft het woord Hotel weggewit is, dat trekt de boel typografisch uit zijn voegen, al is het natuurlijk wel begrijpelijk dat een latere eigenaar dit deed:

Bijenstalletje met flinke voorraad. Angst voor diefstal? Sowieso hebben veel minder mensen nog contant geld bij zich en bij deze uitbater zal je vast niet kunnen pinnen:

In de buurt van Gieten of Gasselte:

De gepavoiseerde molen van Gasselternijveen bij de Oostermoersche Vaart (of gekanaliseerde Hunze):

Windwijzer met elegant paard, ook in Gasselternijveen, meen ik:

Naar het noordwesten is een wegberm over honderden meters beplant met steenperenbomen:

Gieter- of Bonnerveen – fraaie, maar helaas aftakelende veenboerderij:

Via Wildervank naar Kielwindeweer. De vorige keer was dit enorme dak nog niet volledig belegd, nu zijn er twee hupse eenhoorns zichtbaar:

Dorpsgezicht ter hoogte van het fietspad naar Nieuwe Compagnie:

Alerte Hooglander in de Kropswolderbuitenpolder:

Al met al ruim 101 kilometer gereden. Dat is een poos geleden dat ik dat voor het laatst deed.


17 reacties on “Rondje Gasselternijveen”

 1. aargh schreef:

  Wat een eind! Nog steeds helemaal op eigen kracht op die witte fiets?

  • groninganus schreef:

   Ja hoor. Maar ik loop nu als een oude man.

   • aargh schreef:

    En een beurs achterwerk zeker. Ga maar een stukje wandelen vandaag, dat masseert de borl. Maar een mooi tochtje was het wel

    • Jaja, goeie smoes. Stukje wandelen, onderweg de borl even goed masseren, en hem dan thuis achteroverkloeken. Wie weet heeft dat een heilzame werking.
     Komt een man bij de dokter. Dokter: “Meneer Groninganus, waarom drinkt u zoveel?” Groninganus: “Ik fiets veel dokter, soms wel ruim 101 km op een dag, en daarna dan even wandelen, en vervolgens een stevige, al wandelend goed gemasseerde borl naar binnen werken helpt tegen mijn beurse achterwerk.”

     • aargh schreef:

      Lach jij maar, apekop. Artrose en ander ongerief in de vingers en een te klein telefoonschermpje en dan ook nog eens geen leesbril bij de hand, dan krijg je zo’n borl.

      • groninganus schreef:

       Waar is de eerbied voor grijze haren tegenwoordig? Ter geruststelling van de apekop kan ik mededelen dat ik dit jaar zegge en schrijve 1 (één) flesje bier half heb opgedronken, waarna de rest door de gootsteen is gegaan. Niets met alcohol smaakt me nog, ben thans praktisch (maar niet principieel) geheelonthouder.

       • aargh schreef:

        Heel handig, als er dan maar andere dingen zijn die je wel smaken.
        Op grijze haren kan ik mij niet beroemen. De vrouwen in mijn familie blijven eeuwig blond, ook mijn 87-jarige moeder wordt niet grijs. Wel eens naar gegoogled maar niets gevonden. Met eerbied zal het dus wel nooit wat worden.

 2. Jeetje, 101 km fietsen op 1 dag, ik word al moe als ik er aan denk…

  Natuurlijk vroeg ik mij af wat die eenhoorns betekenen op dat dak. Dat doet iemand niet alleen zomaar voor de sier. Welnu, enig rondGooglen wijst uit dat dit de boerderij is van Willem Harkink en zijn vrouw op Dorpsstraat 290. Zij hadden hier Zorgboerderij De Eenhoorn. Vandaar.

  In 2012/2013 hadden zij – relatief – grootse uitbreidingsplannen, want wilden in de enorme schuur 6 appartementen realiseren voor mensen met een beperking, zoals dat tegenwoordig heet. Omwonenden hebben zich daar ‘fel’ tegen verzet wegens vermeende mogelijke overlast. Ze zijn niet met trekkers of spandoeken naar het Malieveld in Den Haag getogen, zoals tegenwoordig usance is bij enig verzet van wie dan ook tegen wat dan ook, maar hebben wel ‘een goed gesprek’ gehad met de burgemeester.

  Er is ook een bestemmingsplan gemaakt voor de verbouwing. Kennelijk is het later toch alsnog niet doorgegaan, of wel, maar is men er later mee gestopt, want actuele gegevens over de toenmalige zorgboerderij zijn op het internet niet te vinden.

  Leuke bijvangst van mijn zoektocht is dat in dat bestemmingsplan niet alleen de beoogde verbouwing staat beschreven, maar ook een uitvoerige beschrijving van de geschiedenis van Kiel-Windeweer en van het beschermde dorpsgezicht van dat dorp. Dat plan is hier te vinden: https://www.planviewer.nl/imro/files/NL.IMRO.0018.BP104Dorpsstraat-20on/t_NL.IMRO.0018.BP104Dorpsstraat-20on_index.html. Voor de geschiedenis van het dorp zie hoofdstuk 2, voor het beschermde dorpsgezicht zie hoofdstuk 3.3.

 3. Overigens moet het dan minstens 5 jaar geleden zijn dat je daar voor het laatst bent geweest, want volgens Google StreetView lag dit dak er in 2016 al: https://www.google.nl/maps/@53.0962924,6.7912411,3a,75y,303.61h,91.86t/data=!3m6!1e1!3m4!1s2eMbGScLROVARQ98WFpXFw!2e0!7i13312!8i6656

 4. Dat is een bést rondje fietsen Harry! Mooie tocht, dat wel, mooie foto’s ook.

 5. Attie schreef:

  Foto Tolhuis, komisch dat de bomen voor het huis elk een andere kant op gegroeid zijn zodat je er mooi tussen door kunt kijken en ook nog zo krom hoe is dat mogelijk? Expres zo laten groeien?

 6. Ik vind het wel irritant dat ik niets over dat Tolhuis kan vinden; noch op de zoekterm ‘tolhuis Anloo’ via Google, noch het object zelf via Google StreetView. Ik ben virtueel de hele Annerweg af gereden maar heb hem niet gezien. Vast niet goed genoeg gekeken. Kun je wellicht een indicatie geven van waar het ding staat? Dan kan ik vervolgens met het adres verder zoeken naar enige achtergrondinformatie.


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.