‘Uw veiligheid is in ons aller belang! Wees voorzichtig!’

Zo groot kan die chocolade- en suikerwerkfabriek van Tammes aan de Peperstraat te Groningen nooit geweest zijn, denk je dan, maar toch had het bedrijf in de eerste oorlogsjaren  een eigen personeelsorgaan: De Melangeur. Op de achterkant van dit tweemaandelijkse periodiek stond altijd praktische informatie over werktijden, ziekmelding en een rookverbod, met erboven steevast een veiligheidswenk.

Met die wenken was iets bijzonders aan de hand. Het ging om handmatig ingeplakte zegels die door hun vierkleurendruk fors contrasteerden met het zwart-witte, wat grauwige stencilwerk van De Melangeur zelf. Door hun kleuren en het contrast, zuigen die zegels als het ware de aandacht naar zich toe. Ze waren uitgegeven door het Veiligheidsmuseum, een initiatief van vakbonden dat de bedrijfsveiligheid wilde bevorderen, bijvoorbeeld door allerlei risico’s aanschouwelijk te maken. Gezien de vele kleine krantenberichten over bedrijfsongevallen was dat bepaald geen overbodige luxe. Inderdaad zijn de zegels verkleinde weergaven van affiches die men in bedrijven ophing. Hoe dan ook charmeert deze kleine grafiek.

Onder verwijzing naar zo’n krantenberichtje over een bedrijfsongeval, waarschuwt deze bijvoorbeeld voor draaiende assen. Als die lang haar grepen, kon scalpering het gevolg zijn:

Een tikje op de schouder en de arm in het ongerede:

Goed schoeisel kon een struikelpartij op een gladde werkvloer voorkomen:

Ook aan hygiëne werd aandacht besteed. Vaak aten arbeiders hun boterhammen uit papier en vonden dat wel schoon genoeg:

Zelfoverschatting op ladders – neem dan liever het zekere voor het onzekere:

De verpleegkundige van de eerste hulp wijst het slachtoffer van een bedrijfsongeval er nog maar eens op nadat ze zijn wijs- en middelvinger heeft verbonden – zijn opa paste goed op en werd 70 zonder verminking:

En nog maar eens die draaiende onderdelen, nu bij een draaibank, waaroverheen een arbeider naar zijn thermosfles grijpt::

Destijds werkten jongens (en meisjes) vanaf een jaar of dertien, veertien mee in fabrieken, ook bij Tammes. En zulke kinderen willen nog wel eens stoeien. Levensgevaarlijk, aldus het Veiligheidsmuseum:


3 reacties on “‘Uw veiligheid is in ons aller belang! Wees voorzichtig!’”

  1. Wat een prachtige serie.

  2. Harmiena Torenbeek schreef:

    Doet me even denken aan ‘Charlie and the chocolate factory’. Mmm…. 🙂 En over het algemeen zijn die waarschuwingen nog steeds toepasselijk.

  3. Attie schreef:

    Prachtig, mooie waarschuwende prenten!


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.