‘Arbeidersneukavond’. Een bijdrage tot de kennis van plat idioom

Ruim vijf jaar geleden vroeg Mandy, zelf uit Groningen, zich op Twitter af of ‘arbeidersneukavond’ een Gronings woord was. Ze had geen idee. Een echt antwoord kwam er ook niet op haar vraag. Maar nu deze dan eindelijk in mijn blikveld is verschenen, wil ik er nu alsnog wel even naar mijn beste weten op antwoorden.

Ook vijf jaar geleden voelde het woord al ouderwets aan. In de door Mandy geïnitieerde discussies erover op Twitter, werd er wat lacherig en met ongeloof op gereageerd: dat zo’n woord überhaupt bestond zeg!

Om op de vraag terug te komen: Ja, het woord is Gronings, al zal je het in geen enkele krant terugvinden. Het ontstond begin jaren 70 in de Groningse Peperstraat met de roemruchte Europacupwedstrijden van Ajax. Dan was het altijd beredruk en vrolijk in de Peperstraat – dat toen als uitgaansgebied vrij nieuw was – en waren de kroegen dankzij de genadevolle bedeling door het bevoegd gezag ook een uur langer open.

In de Peperstraat kwam hip jong volk, twintigers, hooguit begin dertigers: studenten, muzikanten, kunstenaars en bohemiens. Daarentegen gingen ‘arbeiders’, boeren, vissers en matrozen (om er een mooie proletarische trits van te maken) nog uit in de Gelkingestraat. De term was dus deels ironisch bedoeld. Er zat als het ware in verdisconteerd dat het ene publiek het andere wel een verzetje gunde.


One Comment on “‘Arbeidersneukavond’. Een bijdrage tot de kennis van plat idioom”

  1. René Ruiter schreef:

    Bij de SDAP was de norm: een neukende arbeider denkt niet en een denkende arbeider neukt niet. Arbeidersneukavonden was meer iets voor Vindicat.


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.