Retour Nieuw Statenzijl

Heen de bijna 55 kilometer met de wind in de rug gefietst. Alleen bij Waterhuizen een bui op de kop gehad en dan nog niet eens de kern ervan. Vlakbij Waterhuizen dit verzopen stuk hooiland:

Bij Hoogezand leek iets in brand te staan. Moeilijk te zeggen wat het was – op de toeschouwers (links) af te gaan was het geen illegale vuilverbranding zoals je die in het weekend – als de milieu-inspectie niet werkt – wel vaker ziet op het Groninger platteland:

De bui waarvan ik het randje had meegemaakt:

De bekende schuur van boer Boon bij Kolham, op het land waar eind jaren vijftig voor het eerst aardgas werd aangeboord:

Gemaal bij het Winschoterdiep tussen Zuidbroek en Scheemda:

Bij een grote boerderij aan de Oude Rijksweg in Scheemda staan deze grafstenen – blijkbaar zit er een steenhouwer?:

Het is jaren geleden dat ik hier voor het laatst langskwam. Bij de jachthaven van Scheemda staat inmiddels een hoogholtje:

Doel van de tocht was een tuinconcert door Linde Nijland en Bert Ridderbos op Nieuw Statenzijl. Ze deden zowel evergreens en meezingers, als werk van Lindes nieuwe plaat Ten Years. Het werd een genoeglijke middag, ook door de inbreng van het publiek:

Na afloop was het lekker zoel en dreef net een bui af. Ik nam het nieuwe fietspad langs de Westerwoldse A naar Nieuweschans, met het voornemen om via de Beerta’s terug te fietsen naar Winschoten of Scheemda, maar onderweg opklimmend tegen A-dijk knapte mijn fietsketting, zodat ik alsnog al in Nieuweschans de trein terug moest nemen. Dat fietspad:

Dijklandschap vanaf dat pad – links de bekende dijkcoupure met schotbalkenhuisje van de Stadspolder:

Schuur met bui:

Terugblik op dezelfde schuur:


5 reacties on “Retour Nieuw Statenzijl”

 1. Attie schreef:

  Weer mooie foto’s, ben je na het hoogholtje doorgefietst over de gele klapbrug?, als kind deed mijn vader mij bij de brug de schaatsen onder en scheuvelde ik naar het hoogholtje, daar lagen mijn oom en tante met hun schip, ik naar binnen en kreeg dan chocomelk, op het aanduwertje deed mijn oom mij de schaatsen weer onder en ik terug naar de klapbrug, De punten van mijn schaatsen zaten intussen bij de kleine teen, ja, ik was er slecht in, maar fijne herinneringen vooral aan mijn lieve oom en tante.

  • groninganus schreef:

   Zag ik daar ook niet een bronzen beeld van een scheuvelloper? Hij leek wat op Jan Uitham…

   • Attie schreef:

    Ik denk niet dat het Jan Uitham is, jarenlang was hier de Oldambtrit van Scheemda naar Termunten en weer terug, de startplaats was even verderop. Het beeldje heet het scheuvellopertje naar aanleiding van al die wedstrijden en is al vele malen van zijn sokkel getrokken, en vorig jaar weer geplaatst, ik denk niet dat hij weer van brons is.


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.