De praam van Elzo Perton (2)

Na vele jaren wachten is vandaag eindelijk De Winschoter Courant online gekomen bij Delpher. Dat wil zeggen: van 1873 tot 1945 – voor de jaren na de bevrijding tot 1960 zijn de resultaten nog geblurred, maar je kunt je natuurlijk nog altijd met een lijst zoekresultaten bij de Groninger Archieven vervoegen om de nummers van die data daar na te kijken in de echte krantenleggers.

Natuurlijk heb ik meteen gezocht op mijn familienaam,. Het allereerste zoekresultaat bleek een advertentie uit eind januari 1873 voor een veiling in hotel Het Gemeentehuis te Beerta, waar onder andere het bolschip (of de praam) van mijn betovergrootvader Elzo Perton onder de hamer kwam.

Oorspronkelijk was deze praam van Elzo en zijn schoonvader samen, maar in 1869 had Elzo de helft van zijn schoonvader overgenomen. Dat het scheepje bij de Ganzendijk lag, bevestigt mijn vermoeden dat de actieradius – en daarmee het werkgebied – zich vooral aan de oostkant van Finsterwolde bevond. Binnenkort maar eens nagaan hoeveel de schuit opbracht – ik denk niet veel..

Verder zag ik veel berichten over branden en ongelukken die ik al eens eerder tegenkwam in andere kranten. Dat mijn overgrootvader Geert Perton (de zoon van Elzo) anno 1919 in het bestuur van een kersverse geitenfokvereniging en anno 1924 in het kiescollege van de hervormde kerkvoogdij van Finsterwolde had gezeten, was echter nieuw voor me.

Overigens zorgde de Bellingwolder tak van de familie Perton voor veel meer meldingen. Er bleek zelfs een kleine veenbaas bij te zitten. Daar stort ik me binnenkort maar eens op.


One Comment on “De praam van Elzo Perton (2)”

  1. Attie schreef:

    Leuk als je weer iets tegen komt van je familie, ga binnenkort ook even in de Winschoter Courant online kijken.


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.