Buit van Guinea verbrast in haven van Delfzijl

Plattegrond van de vesting Delfzijl, circa 1640. Collectie Groninger Archieven 817-2389.1.

Zeer bekend is lokaal en regionaal het verhaal over de toevlucht, die admiraal Michiel de Ruyter in augustus 1665 zocht te Delfzijl. Dat deed hij met een flottielje van twaalf oorlogsschepen, omdat de Engelsen  afgezien van de Eems zo’n beetje alle Nederlandse zeegaten afsloten, nadat ze de zeeslag bij Lowestoft hadden gewonnen. Het Groninger haven- en vestingstadje kende wegens de oorlogsomstandigheden destijds een buitengewoon grote bezetting van zo’n 1500 soldaten. Daar kwamen nu minstens even zovele matrozen bij.

In de schaduw van de zeeheld krijgen al die mannen weinig aandacht van de geschiedschrijvers, maar de Delfzijlster middenstand beleefde een gouden tijd door hun komst. De Haerlemsche Courant bericht na het vertrek van de zeeheld:

Delfzijl den 14 augusti. Desen middagh is den Heer de Ruyter van hier na Groeningen vertrocken. Het is hier op het Hooft als Kermis, daer het vol Kramen staet: de Schepen leggen hier voorde Fortresse Op het afgaen van den Heer de Ruyter zijn eenige canonschoten gedaen. De ingekomen Boots gesellen beginnen te vertoonen, dat sy op de Kuste van Guinea seer schoonen Buyt hebben gemaeckt.

Bron: Oprechte Haerlemsche Courant, 18 augustus 1665.


4 reacties on “Buit van Guinea verbrast in haven van Delfzijl”

 1. Chris Boerema schreef:

  Mooi stukje! Heb je even gemist. Goed je weer te lezen..:-)

 2. tonandringa schreef:

  Voor mij heeft dit verhaal een persoonlijk tintje.
  Ternauwernood in Delfzijl afgemeerd krijgt De Ruyter het bevel de vloot om te varen naar Texel en daar nadere opdrachten af te wachten. Let wel de vloot is net terug van een tocht die voerde langs de Canarische eilanden, de Goudkust, de Antillen, New Foundland en Noorwegen. Ondanks behoefte aan rust besluit De Ruyter te gehoorzamen en met hem ‘gemelde vrijwilligers die zich bereid toonden weer t’zee te gaan, en hun leven voor ’t vaderland te waagen’. .( G. Brandt, Het leeven en bedrijf van den Heer Michiel de Ruyuter. A’dam 1667)
  Onder hen was een voorvader van mij en wel: Joris Andringa, die ‘daarna het ampt van Sekretaris by den Heer de Ruyter bediende’
  Joris Andringa is niet slechts opschrijver van wat hij gedicteerd krijgt. Hij verricht diplomatiek werk, stelt proclamaties op en wordt uiteindelijk kapitein van ‘Den Dubbelen Arent’, zijnde de bijnaam van het fregat de ‘Stad en Lande’ (dus Groningen)

  Ton Andringa

 3. Simon schreef:

  Dat moet daar een ruige boel geweest zijn in Delfzijl – zo’n 3000 mannen in een vrij kleine gemeenschap.


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.