‘Smolensko’ stak tot twee maal toe de Berezina over

In Winschoten woonde in de eerste helft van de negentiende eeuw een bijzondere kerel, een echte stadsfiguur. Hij komt ter sprake in een nostalgisch getint stukje over de middenstand in het centrum van het toenmalige Winschoten, en was de vader van bakker Funt die daar in deTorenstraat pal onder de toren woonde. De ouwe Funt was zo bijzonder, omdat hij in 1812 de tocht van Napoleon naar Moskou had meegemaakt – èn overleefde. Als een van de weinigen kon hij dat navertellen:

Twee maal was hij de Beresina over geweest en nadat men in geen vijf jaren iets van hem had gehoord en niet anders dacht, dan dat hij inde sneeuwvelden van Rusland zijn graf had gevonden, Was hij in 1817 plotseling weer boven water gekomen. De Winschoters noemden hem bij voorkeur „Smolensko” en men zag hem ondanks zijn hoge leeftijd veel op straat, met een echte Poolmuts.

Bron: ‘Winschoten voor omstreeks 75 jaar’, Winschoter Courant, 19 maart 1938.


3 reacties on “‘Smolensko’ stak tot twee maal toe de Berezina over”

  1. Harmiena Torenbeek schreef:

    Weer een frappant stukje. Ik ben sinds winter 2018-’19 bezig met ‘1812’ van Adam Zamoyski, een boekwerk dat tenminste voor my, qua sfeer het beste te lezen is in de winter maanden, en zelfs dan met onderbrekingen. Momenteel weer opgenomen ongeveer 2/3 in. Om die trek heen en terug te hebben overleefd is een heldendaad en verdient zeker vermelding in de officiele plaatselijke/provinciele annalen.
    Na het lezen van de link ‘ 19 maart 1938’ blijkt dat die Poolmuta een Poomuts blijkt te zijn. Ik stel me voor die bontgevoerde hoofddeksels met gezicht-en oorflappen. Nog veel in gebruik door politie en postbezorgers in onze koude regionen. Bedankt, Harry.


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.