Westerhaven in de winter

Sinds Bibi Putting dit topstuk op Twitter plaatste, heb ik hem als bureaubladachtergrond. Het betreft een ‘Wintergezicht op de Westerhaven’ uit 1947 van de Ploegschilder Jan van der Zee (1898-1991).

Op het kwart linksboven zie je in de verte een stukje Praediniussingel en wat dichterbij het gedeelte van de A tussen de oude Museumbrug en de Zuiderhaven. Rechts langs de A ligt de Sluiskade. Een paar panden voorbij het hoekpand heeft mijn oudtante Siene nog een poos gewoond, eind jaren 50.

Recht vooruit in de verte de oude Steenhouwerskade, met daarachter de buurt die ‘het Eiland’ werd genoemd. Hier groeide de schrijver Ab Visser op, die er in 1953 zijn autobiografische roman De buurt over schreef. Tegenwoordig staat hier afschuwelijke nieuwbouw uit de jaren 70.

Het op de Sluiskade doodlopende stuk water op de voorgrond is het uiteind van de L-vormige Westerhaven, die werd gedempt nadat de gemeenteraad daartoe in november 1960 slechts met één stem meerderheid besloot.

Uit de jaren 50 dateert deze vergelijkbare foto, die genomen is vanaf een of twee bovenwoningen verderop aan de Westerkade:

Op de ligplaats van de schepen bevond zich later, in de jaren 60 en 70, de Groninger groentemarkt, tot die weer terugverhuisde naar de Vismarkt.

De schilder Jan van der Zee zat waarschijnlijk op de bovenverdieping van het hoekpand Westerkade 24/Westerhavenstraat (nu Pims fietsen vlakbij de oude Museumbrug. Van der Zee’s positie en blikveld heb ik op het volgende kaartfragment weergegeven met een gele cirkel en dito lijnen:

Tegenwoordig liggen op de plek van de schepen een parkje en een schuin dak waarop ’s zomers heide groeit:

Nachrift 5 januari 2022:

Jaap Rijkeboer meldde in een reactie dat hij een prent heeft uit 1952, ook door Van der Zee en gemaakt vanaf ongeveer hetzelfde standpunt:


5 reacties on “Westerhaven in de winter”

 1. Harmien Torenbeek schreef:

  Mooi is dat wanneer je zoals hier, een foto én een schilderij hebt van eenzelfde lokatie.Helemaal mooi en kippevel veroorzakend als je ouderlijk huis er afgebeeld staat, zoals wij het geluk vaak hebben van ons blijkbaar kunstopwekkend hoekje Winschoterkade-Steentilbrug. Dank voor al je mooie werk van artikelen en fotos dit afgelopen jaar. Ook de andere kant van de aardbol waardeert het. Beste wensen voor een voorspoedig en gezond 2022.

 2. Jaap Rijkeboer schreef:

  Heb een prent van Jan van der Zee met vrijwel dezelfde afbeelding, zelfde standpunt, winter, ingevroren schepen enz, maar van 1952. Ingelijst door Ongering, op achterkant “Westerhaven Groningen 1952 Jan van der Zee”. Wil er wel foto van plaatsen, maar geen idee hoe dat hier moet

  • Harmiena schreef:

   Vaak maken schilders meerdere uitvoeringen van een onderwerp die dan subtiele verschillen tonen. Dat er geen mogelijkheid is om hier fotos te plaatsen vind ik ook jammer, maar misschien kan je het naar Harry emailen en kan er een link voor gemaakt worden. Ook dat weet ik niet te doen 🙂

  • groninganus schreef:

   Ik heb hem in een naschrift bij het stukje gezet, hartelijk dank!


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.