Oldambtster zegel versmolten in zegel van Sad

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

“Oldambster zegel te versmelten”, luidt de samenvatting in de marge van dit Groninger raadsbesluit, genomen op 15 februari 1698. Iemand bracht iets naar voren in de vergadering van Burgemeesteren & Raad, waarop dit stadsbestuur besloot

“…dat het zegel als door de Oldambsers in den jaere 1648 is gemaeckt – luidende de inscriptie met heel oude letteren aldus: SIGILLUM IN ALDA HONBA CHT – waervan de selve haer ten onrechte hebben bedient en haer in geene diele is competerende, sal worden versmolten.”

Het ging om het zegel waarvan de opstandige Oldambtsters zich vijftig jaar eerder bedienden. Hoe het stadsbestuur er aan kwam staat er niet bij. In elk geval vond het de vormgeving maar ouderwets. Van het ”Alda Honba CHT” kan ik helaas geen soep brouwen, het zal slaan op het Oldambt, maar hoe? Burgemeesteren & Raad stelden uitdrukkelijk nog wel even vast, dat de Oldambtster volmachten van 1648 zich zeer ten onrechte van het zegel bedienden.

Vervolgens machtigde de raad meteen de voorzittende Burgemeester Busch en de hem toegevoegde heren van de Rekenkamer

“…om een silveren stadts zegel conform het oude te doen maecken en tot de snidinge van dien te gebruicken als sullen oordeelen dat daertoe bequaem is.”

De commissie mocht dus zelf een signetsnijder of zilversmid uitzoeken. Drie maanden later, op 21 mei, bleek dat dit vaandrig Roosevelt was geweest (de rang is die van de burgerwacht). Hij had van de aangeleverde 36,5 lood (= 547,5 gram) zilver niet alleen meerdere stadszegels gemaakt, maar ook een zilveren doos om ze in op te bergen. Bij dat werk was hij nog ruim anderhalf lood (= ruim 24 gram) zilver tekort gekomen, die had hij bijgeleverd. Voor dat zilver van hemzelf en al zijn werk diende hij een rekening van 55 guldene en 10 stuivers in. Het stadsbestuur gaf de Rekenkamer opdracht om hem deze som te betalen.


6 reacties on “Oldambtster zegel versmolten in zegel van Sad”

  1. Otto S. Knottnerus schreef:

    SIGULLUM IN ALDA OMBECHTE stond op het zegel van het Oldambt, in een versie waarvan het oudst bewaarde exemplaar uit 1347 dateert. De oudere vorm was Menterne,

  2. Otto S. Knottnerus schreef:

    Correctie: SIGILLUM IN ALDA OMBECHTE

  3. Gelkinghe schreef:

    @Otto,
    Zeer bedankt!

    Wat bedoel je met éxemplaar’: het zegelstempel of de afdruk? En heb of weet jij een plaatje misschien?

  4. Otto S. Knottnerus schreef:

    Over de gebeurtenissen ij 1648:

    M.C. ’t Hart, Rules and repertoires: The revolt of a farmers’ Republic in the early modern Netherlands, In: L.P. Moch, M. Hanagan, W. te Brake (eds.), Challenging authority. The historical study of contentious politics, 1995, p.197-212.

  5. jan kees dommisse schreef:

    Je tekst en vertaling zijn niet geheel zuiver, want ook jij vergeet de T weer in oldambtsters en oldambtster.

  6. Gelkinghe schreef:

    @Jan Kees,
    Die stomme t – ik spreek hem niet eens uit, waarom zou ik hem dan opschrijven? 🙂


Mijn gedachten hierbij zijn:

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.