De vent hierachter

2014-08-23 022

Groninganus is latijn voor: hij die van Groningen komt. In de 17e en 18e eeuw schreven studenten uit de stad Groningen zich met deze toevoeging in bij de academie. Ook was het een pseudoniem in spectatoriale geschriften. Sinds begin september 2011 heet zo dit weblog van Harry Perton, die het in het leven riep omdat zijn oorspronkelijke weblog Gelkinghe in het ongerede raakte tijdens een bijzonder slecht voorbereide cms-migratie door de provider Web-log, een onderdeel van Sanoma.

Net zoals hij dat op Gelkinghe deed, vult de auteur dit weblog met zaken die hem verbazen, verrassen en fascineren. Veelal betreft het historische aangelegenheden. Deze stukjes worden afgewisseld met foto’s uit Groningen en wijde omgeving, en soms iets over de een of andere ergernis.

NB: Op de teksten en foto’s van de auteur berust copyright. Verzoeken om overname op een niet-commerciële website worden in de regel ingewilligd, mits de bron wordt vermeld en er er een link naar dit weblog wordt gelegd.

Draadpost: mijn voor- en achternaam aan elkaar zonder een punt ertussen apestaartje gmail punt com


52 reacties on “De vent hierachter”

 1. harry schreef:

  Harry,

  Je bent weer in de lucht met je site!! Perfect.

  Waar kan ik het “Mannetje op de bank” vinden

  Harry

 2. Arnold Balkema schreef:

  Goedemiddag , Ik las op uw oude weblog (waarvan sommige berichten helaas niet meer leesbaar zijn) dat u geintresseerd bent in Catz Elixer, ik zelf ben verzamelaar van oude flessen (het liefst met opdruk) heb inmiddels een leuke collectie door mijzelf (in de bagger gevonden) flessen in de kast staan en ik probeer hier een stukje historie van te vinden en deze dan op mijn blog achter te laten voor ieder die het wil zien / lezen

  In een bericht op het oude weblog plaatst u foto’s van 2 flessen gevonden te zuid afrika
  http://gelkinghe.weblog.nl/stad_toen/twee-catz-flessen-uit-een-vuilnisbelt-in-pretoria/

  Laat het nu zo zijn dat ik in de bagger te sappermeer ook 1 van deze zegelflessen heb gevonden
  http://metaaldetectie.blogspot.nl/2012/01/catz-zoon-van-pekela-zegelfles.html

  tevens ook een klein elixer flesje
  http://metaaldetectie.blogspot.nl/2012/01/catz-zoon-van-pekela-elixer-flesje.html

  mogelijk dat u het leuk vindt om dit te weten dat deze flessen nog steeds in oost groningen gevonden worden en netjes schoongemaakt en bewaard worden.
  misschien vindt u het leuk/Interesant om verder rond te klikken op mijn blog voor meer groninger georienteerde (medicinale, frisdrank & melkproduct) flesjes ,

  Ik heb lig een beetje achter met het toevoegen van de flessen , en de komende maanden zal ik nog eens een stuk of 60 plaatsen, maar op dit moment staan er al een paar op van Egberts & co , Dr Brummers Kinkhoestdrank, LEIJMPF en een setje Frisdrank flessen uit Groningen en omgeving

  Mvg

  A. Balkema

 3. Jan Bijker schreef:

  Harry,

  Ik zag je al niet meer op Facebook, dus je hebt toch maar de stap genomen. Nu geniet ik hier weer van je mooie foto’s en verhalen. Ik vond ergens nog een mooie pagina met luchtfoto’s van Groningen. Misschien al bekend maar toch nog steeds de moeite waard. Succes verder met je blog, ik blijf je volgen! Groet, Jan Bijker.

  http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=151969

  • groninganus schreef:

   Ja Jan, op Facebook moet je iedere dag weer verdacht zijn op veranderingen die FB heeft doorgevoerd, zonder je in te lichten. Bovendien beviel me de slinkse manier niet waarop ze je het adresboek van je mailaccount proberen te plunderen. Daarom heb ik FB maar een schop ionder de kont gegeven.

   Het boek waaruit die foto’s komen staat in mijn kast. De site ken ik, ik heb er ook wel eens iets geplaatst, maar was er een tijdje niet geweest. Bedankt voor de tip!

 4. Dré schreef:

  Mooie site.. kiek altied em om de poar doage.. 🙂

 5. lucie schreef:

  het oude veerhuis is een huiskamerrestaurant, kijk eens op hun website.

  • groninganus schreef:

   Heb de website gezien en begrijp de motivatie, maar vind het ook een beetje zonde om zo’n bedrijf (met de bijbehorende horecabestemming) te laten lopen. maar de Lanteern is er nog, dus ga ik daar voortaan wel heen op tussenstops in Noordlaren.

 6. harmien torenbeek schreef:

  U doet een prachtige job met deze site. Als oud-Groninger mag ik graag om de week of zo even kijken.
  ( tussen haakjes 🙂 en niet om te vitten, maar dat reacties ‘on’, zou eigenlijk reacties ‘op’ moeten zijn, toch?

 7. Uilke Hoekstra schreef:

  Harry,

  heb je nog de beschikking over de mooie stukken die je in de Oosterpoorter hebt geschreven? Of stonden die alleen maar op de Gelkinghe ?

 8. Chris Folkers schreef:

  Hallo Harry,
  Inmiddels al weer een jaar of 3 geleden heb ik een reaktie geplaatst op een verhaal op je weblog over Constructor / Jafo. Ter info, mijn naam is Chris Folkers zoon van Jan Folkers, de JaFo (en oorspronkelijk mijn opa, ook Jan Folkers genaamd). Ik ben toen vergeten om te checken voor reacties, maar zie nu dat je mij beantwoord had ! Ik ga dit weekend zoeken naar de foto die ik nog heb van de firma Folkers en zal ook proberen alsnog wat meer informatie te verkrijgen over Constructor via mijn moeder. Je vertelde me ook dat je “Yippee” kende, die nog een etalage model van het reuzenrad op zolder had. Ik vraag mij af of dat hetzelfde model is als ik mij nog goed herinner als kind. (Wij woonden boven de zaak aan de A-weg en het model stond daar op zolder). Alvast bedankt voor je reactie, deze keer beloof ik sneller te reageren! Groeten uit Havelock-North, Nieuw Zeeland

 9. groninganus schreef:

  Beste Chris,

  Dat was niet op mijn weblog, maar op dat van Dwarsbongel:
  http://dwarsbongel.weblog.nl/geen-categorie/van-zingende-torens-en-malende-molens/

  Naderhand, in 2010, heb je via mijn oude weblog nog wel eens contact gezocht, zie ik in mijn mailarchief, maar daar heb ik op de een of andere manier niet op geantwoord. Wellicht te druk, op dat moment, waarna ik het vergat.

  Tsja, die Yippee. Dat was iemand die bij een usenet-discussiegroep postte, waar ik indertijd ook veel te vinden was. Maar nu ik naar aanleiding van jouw reactie die groep weer eens opzoek, blijkt dat Yippee daar al jaren niet meer gezien is. Hij had ook de gewoonte om zijn postjes aan een vrij korte bewaartermijn te verbinden, zodat ze nu allemaal verdwenen zijn, en alleen als iemand erop regaeerde onder overname van een citaat, zie je dat hij bij een bepaalde discussie aanwezig is geweest. Zijn mailadres kan ik dus niet zomaar achterhalen. Het pseudoniem Yippee is ook van dien aard, dat hij niet zonder vrij veel moeite te achterhalen zal zijn. Ik ben dus bang dat dit een vergeefse exercitie wordt en dat ik je moet teleustellen.

  Maar die foto’s, daar blijf ik wel benieuwd naar!

  Vriendelijke groet,
  Harry Perton

 10. Wouter van Schie schreef:

  Inmiddels (sinds zomer 2012) ben ik er al lang achter dat het genoemde pand NIET van de fam. Van Ewsum was. Het gaat om een andere locatie, nl. waar nu het Harmoniecomplex van de RuG staat.

 11. Astrid Warntjes schreef:

  Hallo Harry

  Ik ben theatermaakster en ben bezig met een voorstelling over de 17e en 18e eeuw. Ik begreep dat jij hier veel over weet.
  Vind je het leuk om mij hierover in te praten?

  Met groet,

  Astrid

 12. […] Bron artikel: Groninganus.wordpress.com […]

 13. WJJ lammering schreef:

  Bij toeval enige tijd geleden kwam ik deze site tegen. Mijn complimenten,wat een bijzondere site. Ben erg geïnteresseerd in geschiedenis,vooral over Groningen. Mijn oma Hamminga is geboren in Muntendam en mijn opa Kraster in Wildervank. Ouders van mijn moeder. Verdere familienamen Martena en Bulthuis. Ben benieuwd of er over deze families iets bekend is. Mijn oma,s opa heette Marten (lekkertje) Martena. Was een bekend figuur in Muntendam. Er stond nog een verhaaltje in de krant over z,n overlijden. Nou ga weer verder met het bekijken van de site. Veel succes, groetjes van een fan. Willemtje.

  • Karin Martena schreef:

   Leuk te lezen dat Marten( Lekkertje) Martena ook familie van u is. Sinds mijn vader Marten Martena is overleden ben ik gaan neuzen in onze familie stamboom en Marten( Lekkertje)Martena is ook een directe voorvader (7de generatie) van mij.

   • Coby lammering schreef:

    Beste Karin,wat leuk dat ik eindelijk een keer een reactie heb. Mijn ervaring met oproepjes is meestal geen respons. Dus hier ben ik blij mee.
    Ben benieuwd of jij nog informatie of foto,s hebt betreffende de Martena,s.
    Zo ja, wil je dat dan met mij delen. Als je wilt kunnen we met elkaar mailen.
    In afwachting, vriendelijke groet Willemtje (Coby) Lammering .

    • Karin Martena schreef:

     Hallo Willemtje, ook ik ben op zoek naar meer informatie over Marten Baltes Martena maar helaas moet ik het ook hebben van de informatie op internet. Foto’s kan ik dan ook niet vinden. Ik heb op my heritage mijn stamboom opgebouwd en heb ik alleen foto’s vanaf 1903( de vader van mijn opa Martinus Martena (1925-1990).

     Groeten Karin.

     • Coby lammering schreef:

      Hallo Karin, bedankt voor je reactie. Ook ik heb verder niet veel informatie, Behalve dan ook via internet. En verder via allemaal Groningers en de site allemaal Muntendammers.
      Heb nog gezocht naar de achtergrond van Elsjen Karolijn de vrouw van Marten lekkertje.
      Volgens de akte is zij in Gouda geboren,maar kan niets achterhalen. Ben een paar jaar geleden ook lid geweest van myheritage. Voor de stamboom Lammering. Maar heb het opgezegd. Ga eens kijken naar jou stamboom. In ieder geval succes en als je eens wat weet of hoort, hou ik mij aan bevolen. En natuurlijk als ik iets tegenkom hoor je het ook. Groetjes van Willemtje.

 14. groninganus schreef:

  Hartelijk dank!

  De namen doen helaas nog geen belletje luiden, maar als ik iets tegenkom zal ik dat doorgeven.

  Vriendelijke groet,
  Harry Perton

  • WJJ lammering schreef:

   Rectificatie op berichtje 03-12-2014.
   Marten Baltus (lekkertje) Martena was de opa van mijn overgrootmoeder Anje Martena.

 15. Ellis schreef:

  Beste Harry,

  Ik ben op zoek naar oude foto’s van groningen voor een foto op canvas.
  Nou zag ik een paar hele mooie foto’s in de borstkas/ hjrnoorden collectie.
  Weet u misschien hoe en waar ik deze kan krijgen/kopen.

  Vriendelijjke groet,
  Ellis

 16. Beste harry, heel bijzonder om de famdes van de lytje pole op de iPad terug te vinden, het waren alle tantes van mij, enkele leven nog en spreken de eilander taal die op sterven na dood is. De cd. Met liedjes heb ik aan meegewerkt en de opname uit de jaren vijftig is van mij. Nogmaals het deed me goed hiervan iets terug te vinden. Vriendelijke groet. Marius van delden

 17. Deze al gezien? Dagboeken over de aanleg van de Reiderwolderpolder in 1862, http://www.rjonkman.nl/dagboek/1862/620101.htm

 18. Hallo Groninganus, je zogenaamde ufo melding zag ik ook op de Telegraaf, toevallig zag ik gisterenavond op de Duitse tv precies dezelfde objecten, die absoluut geen ufo’s zijn, maar geidentificeerd waren als meteorogische verschijningen, en daarme als ios konden worden gezien, Identidied Flying Objects.

 19. Arjan Bos schreef:

  Hoi Harry,

  Mooie foto van het licht in de wolken! Mogen we die met bronvermelding gebruiken op onze site?

  Hartelijke groet,

  Arjan Bos
  http://www.earth-matters.nl

 20. Hoi, dacht dat u het wel geinig zou vinden te weten dat u de Daily Mail heeft gehaald: http://www.dailymail.co.uk/news/article-3106066/Is-little-green-man-Mysterious-turquoise-light-shaped-like-UFO-appears-sky-Holland.html
  (excuus voor het hier plaatsen, maar ufo -discussie bleek gesloten)
  Vr gr

 21. Jessica Brandsma schreef:

  Beste Harry,
  Ik was op internet wat aan het opzoeken over de mobilisatie tijdens de eerste wereld oorlog omdat mijn overgrootvader toen in het leger zat. Ik zocht naar foto’s en kwam hier een foto tegen, en het lijkt er op dat hij hier op staat. Het gaat om de foto met het bord ‘De schrik der smokkelaars’, hij zou dan aan de linker kant van de tafel zitten met de witte trui aan. Omdat de afbeelding klein is kan ik niet goed op zijn gezicht inzoomen, maar van ver lijkt hij op hem. Ik vroeg mij af of u mij een groter bestand van de foto op zou kunnen sturen, ik vind het een hele mooie foto en als hij hier daadwerkelijk op staat zou ik daar heel erg blij mee zijn. Mijn e-mail adres is: Jessicabrandsma@hotmail.com

  Alvast heel erg bedankt,
  Jessica

 22. Jessica Brandsma schreef:

  Hallo,

  Ik heb al een tijdje geleden gereageerd op de mail die u mij gestuurd heeft met de foto waar ik om gevraagd had maar ik weet niet zeker of u het gezien heeft, dus ik stuur nog maar een bericht via uw site omdat ik toch nog ergens benieuwd naar ben.

  Ik wil u ook nogmaals bedanken, want ik weet nu echt zeker dat de man op de foto mijn overgrootvader is en daar ben ik erg blij mee. Ik heb de foto lang vergeleken met foto’s die ik zelf van hem heb maar omdat er geen naam bij stond dacht ik dat ik het nooit helemaal zeker kon weten. Nu heb ik ontdekt dat hij op zijn oor (rechterkant) een bultje had, en dat is op uw foto ook zo op dezelfde plek, dus nu weet ik het echt zeker.

  Ik heb zelf ook een foto uit zijn diensttijd waar ook andere mannen op staan en ik denk dat uw grootvader daar ook op staat en ik was benieuwd of dit zo is. Als u de foto nog niet in de mail had ontvangen kan ik hem opnieuw naar u opsturen.

  Ik hoor graag iets terug,

  Groeten van Jessica

 23. Pek van andel schreef:

  Heeft u belangstelling voor een verzameling van enkele honderden foto’s van bovenlichten, in zwart/wit en in kleur?
  En drie gedrukte teksten over het onderwerp?
  Pek van Andel,
  Feerwerd (GR.)
  0594621683/8045.

 24. Geert schreef:

  Beste Harry,

  Hartelijk dank voor vele jaren leesplezier. Je blog getuigd van een oog het mooie in het gewone en een brede interesse. Ik kom af en toe langs en wordt altijd blij verrast en ontspannen. Groeten van een verloren groninger

 25. Rob Hoving schreef:

  Hallo Harry, ik zag dat je een foto van poldermolen De Eolus geplaatst had op je site, leuk! Ik wil je bij deze uitnodigen om eens een keer langs te komen. De Eolus is een hele bijzondere poldermolen in de provincie, wat lang niet bij iedereen bekend is.

  Groetjes Rob Hoving, de molenaar.

 26. HF schreef:

  Spelfout in de laatste zin van het blogje over het museum in Bellingwolde. Moet ‘ik worD’ zijn, niet ‘ik worDT’.

 27. oudezulte schreef:

  Hallo Harry,

  Genoten van Johan van Ewsum en zijn valkenjacht. Vanuit mijn blog naar je site gelinkt. Groeten.

 28. pwmor schreef:

  Beste Harry,

  Ik kwam op jouw blog terecht n.a.v. een artikeltje in DvhN van 5 december over Proeflokaal aan de Amstel. Ik meende mij uit mijn jeugd te herinneren dat een broer van mijn opa, oom Gerard, eigenaar was van die kroeg (De Oude Veemarkt). En het klopt, heb ik net gelezen in jouw blog over de kroegen aan de veemarkt van 27-02-2009: mijn verjaardag 😀). Gerard Woldendorp was van 1935-1972 eigenaar van dat café. Leuk dat mijn herinnering nu bevestigd is.

  Pouwel

 29. Erik de Vries schreef:

  Beste Harry,

  Voor de Canon van Borger-Odoorn (digitaal geschiedenisboek, basisscholen gemeente Borger-Odoorn), zouden we graag gebruik maken van uw beeldmateriaal met vermelding van bron en naam. We horen graag uw reactie of u hier akkoord mee bent.

  Met vriendelijke groet,
  Erik de Vries

 30. Frank van den Hoven schreef:

  Dag Harry,
  Als bijna-buurman van de idyllische buurtschap Nieuwbrug weet jij wellicht welke ‘levensgevaarlijke’ activiteiten zich hier momenteel afspelen? Zo ja, zou jij dan de vragensteller onderaan deze pagina https://www.plaatsengids.nl/nieuwbrug van een antwoord willen voorzien?
  Dank,
  Frank


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.