Legendarische kapitein Abbas bekeek eigen begrafenis

“”Bijgeloovigheid heeft haren zetel hier geenszins”, zei de schoolmeester van Finsterwolde in 1828. Er waren maar weinig spookverhalen in zijn kerspel in omloop, en het magere repertoire spitste zich toe op een boer Abbas die “voor eenige jaren” in de buurtschap Veenhuizen leefde.

Deze boer werd kapitein Abbas genoemd, omdat hij voorafgaand aan een carrièreswitch die rang in het leger bekleedde. Als boer hield hij zijn uniform aan, terwijl hij zijn personeel “op een militairen toon” bevelen gaf. Daarom waren mensen bang voor hem. En hun angst uitte zich na Abbas’ dood door allerlei verhalen. Deze waren zo erg, dat men ’s avonds de boerderij waar Abbas gewoond had nauwelijks voorbij durfde gaan. Sommigen gingen zelfs zo ver te beweren dat ze Abbas daar na zijn dood gezien hadden. Ook deed het verhaal de ronde,

“dat Abbas, terwijl zijn naburen zijn lijk naar het kerkhof bragten om het te begraven, hij op zijne eigen woning had gezeten om hetzelve na te staren.”

Tot zover de schoolmeester. Inderdaad heeft er een kapitein Abbas in Finsterwolde geleefd, die in 1745 eigenaar was van landerijen op Hardenberg. Die man zal in 1828 al lang zijn overleden. Dat “voor eenige jaren” was dus wel een wat langere termijn, dan je zou denken. Aan de andere kant illustreert dat ook wel weer de bijzondere statuur van Abbas in Finsterwolde. Nog lang na zijn dood sprak men over hem.

Bron: P. Th. F. M. Boekholt e.a. – Spiegel van Groningen; over de schoolmeestersrapporten van 1828 (Assen, 1996), 293 – 294



Mijn gedachten hierbij zijn:

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.