Het Wapen van Rotterdam, een vergeten tabaksmerk

Het Wapen van Rotterdam. RHC Groninger Archieven 2476-55.

Het Wapen van Rotterdam. RHC Groninger Archieven 2476-55.

Het Wapen van Rotterdam was oorspronkelijk een herberg aan de Nieuwe Ebbingestraat westzijde, met om de hoek het Rotterdammerstraatje, dat naar deze herberg genoemd is. De oudste verzegeling met de herbergnaam dateert van eind 1662, begin 1663. Waarschijnlijk bestond de zaak toen al een poos.

In 1808 vestigde ene Jan Werkman zich in het pand met een handel in koloniale waren. Hij hield het uithangbord van de herberg aan.  Binnen zijn handel bleek op termijn vooral de tabak belangrijk. Nadat Theodorus Niemeijer in 1819 de zaak overnam, ontwikkelde zich uit de handmatige tabakskerverij een tabaksfabriek op stoom. Nog lang bleef Het Wapen van Rotterdam Niemeijers belangrijkste tabaksmerk.

In 1904 verhuisde de fabriek naar de Eelderweg, zoals het eerste stuk van de Paterswolderweg toen nog heette. Eelderweg is het adres op bovenstaande tabakszak, die daar dus moet zijn gevuld.

Ergens in de tweede helft van de jaren twintig werd de naam van de Eelderweg veranderd in Paterswoldseweg. De laatste keer dat Niemeijer met het merk Wapen van Rotterdam adverteerde was eind 1922 (Nieuwsblad van het Noorden) en medio 1923 (Het Volk). Bovenstaande tabakspuut stamt dan hoogstwaarschijnlijk uit de periode 1904-1925.


One Comment on “Het Wapen van Rotterdam, een vergeten tabaksmerk”

  1. lieuwejongsma schreef:

    Dag Harry, ken je dit vignet van deze zaak? Het vermelde adres komt overeen met wat nu de Nieuwe Ebbingestraat 52 is, dus op de noordhoek van de Nieuwe Ebbingestraat en het Rotterdammerstraatje. De voorgevel van het pand dat er tegenwoordig staat ziet er vrij nieuw uit. Ik gok dat het pand van het Wapen van Rotterdam na de verhuizing van 1904 is gesloopt of ingrijpend is verbouwd.


Mijn gedachten hierbij zijn:

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.