Werkloze schipper ventte met liedjes

RHC Groninger Archieven 1774-3992.

Kwam vandaag bij toeval dit liedvel tegen. Het werd getuige spelling en inhoud in de crisistijd voor de oorlog langs de deuren gebracht en/of door brievenbussen gegooid door een werkloze schipper. Als oudste zoon moest hij zijn moeder en haar jongere kinderen van een uitkerinkje onderhouden en dat schamele inkomen probeerde hij op deze manier wat aan te vullen. Helaas is onbekend of de maakster van het gedicht, de weduwe Haaima, ’s mans moeder was dan wel een dichteres op bestelling. Er zijn geen andere voorbeelden van haar poëzie bekend. Onder de dertien getrouwde mannen met de naam Haaima die Alle Groningers geeft, ontbreekt een schipper. Haaima was een familie van vrijwel alleen landarbeiders in het westen van de provincie.


2 reacties on “Werkloze schipper ventte met liedjes”

  1. Wieneke schreef:

    Nou, het is een goed lopend gedicht, dus de weduwe had zeker uitstekend onderwijs genoten. Als ze het nu over ‘armoede’ hebben, moet ik altijd denken aan de verhalen over arme mensen uit vroeger tijden.

  2. Wiert van der Veen schreef:

    De schippersfamilie Haaima kwam uit Nnod- oost Friesland. Dongeradeel later ging een tak naar Groningen. In mijn genealogie komen ze voor.


Mijn gedachten hierbij zijn:

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.