Havelter rijksmonument zwaar in verval

Niet alles was even leuk in Havelte. Van deze boerderij uit 1743 op het adres Dorpsstraat 14 schoten me de tranen in de ogen.

De voorgevel is nog relatief goed. Maar de deur, de raamkozijnen en vensterbanken hebben in decennia geen verfkwast gezien. Het rieten dak oogt bovendien draadversleten. Een rietdekker kwam hier zelden of nooit. En een voeger mag er ook wel even naar kijken:


Opzij blijken er al gaten in het dak te vallen:

Het voorhuis:

U ziet het goed, er hangt een blauwwit monumentenbordje naast de deur. Het betreft een rijksmonument sinds midden jaren 60, toen een lokale actiegroep het pand van de ondergang gered had en het met flink wat subsidie werd opgeknapt. Tegenwoordig is er geen subsidie meer, maar belastingaftrek voor het onderhoud van monumenten. Maar dan moeten een eigenaar wel willen opknappen en of dàt hier het geval was?

Het middengedeelte – nog even wachten en dan groeit de berenklauw ook binnen:

Het achterhuis met de zijbaander, waar lappen golfplaat al te zware lekkages moeten voorkomen:

In het dak van de bijschuur of schaapskooi vallen ook al gaten. Er mist een raam:

En dan nog de ellendige toestand aan de straatkant:

Het pand stond tot voor kort  te koop (klik als je ook binnen wil kijken) na jaren onverwarmd leeg te hebben gestaan. Maar ook voor de dood van de eigenaar was het al jaren in verval. Geen wonder dat de vraagprijs van maar liefst een half miljoen euro niet werd gehaald.

Naar iemand uit de buurt me vertelde, is het pand gekocht door de eigenaar van het belendende hotel-restaurant. Hopelijk herstelt die het weer in goede staat, zonder het authentieke, historische karakter geweld aan te doen. En komt er géén parkeerplaats voor met allemaal blik dat het zicht op het pand bederft.


3 reacties on “Havelter rijksmonument zwaar in verval”

  1. Chris Boerema schreef:

    Het is erg jammer, maar ik ben bang dat er wel meer mooie oude panden zullen verdwijnen zonder ondersteuning van de overheid. Gelukkig hebben we de foto’s nog?

  2. moniekbaars schreef:

    Dank voor het mooie inkijkje. Zelf kom ik niet zo snel die kant op, misschien toch maar eens doen


Mijn gedachten hierbij zijn:

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.