Doopvont onder afdak

doodsbaarhuisje kerkhof Roderwolde

Zij is van Bentheimer zandsteen, middeleeuws en het enige restant van de katholieke eredienst in Roderwolde. Over haar exacte ouderdom verschillen de meningen.  Deskundigen houden het erop dat ze uit de vijftiende eeuw dateert.  Maar dat lijkt voornamelijk gebaseerd op het dunne voetstuk – terwijl dat er los onder lijkt te zitten, dus ook een vervanging kan zijn. Zijn die ineengestrengelde kabels op de kuip echt niet romaans?

Romaans of vijftiende-eeuws, dat scheelt nogal in het aantal gedoopte kinderen. In het eerste geval waren dat er duizenden, in het tweede honderden.

Met de Reformatie, omstreeks 1600,  werd het nul, want toen verloor de vont haar functie. Maar zoals alle Drenten hechtten de Roderwoldigers aan antiek als dat een prijs heeft, en de vont bleef daarom staan waar ze stond, ondanks de vrome drijvers die het ding de kerk uit wilden bonjouren.

Probleem was wel: het dorp verhuisde langzamerhand. Op de plek van de oorspronkelijke nederzetting, daar bij dat romanogotische kerkje van baksteen, daalde het maaiveld en werd het veel te nat. De Roderwoldigers trokken hun nieuwe boerderijen een eindje zuidelijker op. ’s Zondags liepen ze dan altijd terug naar het oude en verlaten lint, naar dat kerkje.

Maar zoveel zicht hadden ze niet meer op hun kerk en ze lieten die ook vervallen. In 1828 viel het besluit tot nieuwbouw bij het nieuwe lint. Het oude kerkje zou worden gesloopt, en van het nog bruikbare materiaal zou men het torentje bouwen van de nieuwe kerk, die in 1831 klaar kwam.

De doopvont bleef moederziel alleen achter op het oude kerkhof. Alleen door bomen beschut tegen weer en wind. Tot er in 1874 een lijkenhuisje kwam, en het kerkbestuur besloot aan dat pandje  een afdakje te laten maken voor het oude doopvont.

Zoals op bovenstaande prentbriefkaart heeft zij er, getuige de soort letters op die kaart, zeker nog tot diep in de twintigste eeuw gestaan. Tot men het tijd vond voor haar opname in de nieuwe kerk, die intussen ook al behoorlijk oud was.

Sindsdien heeft het lijkenhuisje op het kerkhof van Roderwolde een afdakje, waarvan menig bezoeker zich afvraagt wat de functie ervan is.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA


3 reacties on “Doopvont onder afdak”

  1. Hendrika schreef:

    Ik zie opeens op jouw weblog reclame verschijnen…, op de mijne ongevraagd!!! ook zie ik nu 😦 GRRRRR.

  2. Hendrika schreef:

    Huh, en weg is het weer, rara.


Mijn gedachten hierbij zijn:

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.