De Groninger Torens van Babel

Geplaatst op 25 november 2008  torens van babel

Van eind zeventiende eeuw tot in de negentiende eeuw stond er aan de oostzijde van de Laan een logement dat de Toren van Babel heette. Vanaf medio achttiende eeuw was de naam van dit logement de Oude Toren van Babel. Dat kwam doordat het merkenrecht nog niet bestond en er een Nieuwe Toren van Babel naast werd gevestigd. Anders dan de oude beschikte de nieuwe herberg over een kolfbaan.

Wat er op het uithangbord van deze horeca-gelegenheden stond is niet bijster moeilijk te raden. Bij de oude meesters hadden nagenoeg alle torens van Babel ongeveer dezelfde vorm, zoals blijkt uit deze Belgische website.

Volgens Van Lennep en ter Gouw (zie ook hier) waren uithangborden met een Toren van Babel vooral populair bij timmerlui en metselaars. Eén in Alkmaar schreef er dit vers bij:

“In den Toren van Babel woon ik Klaes Everts, timmermansbaas.
Sy wouden die tot aan den hemel bouwen: og wat zijn de menschen dwaas!
Daarom liet God de Heer hun spraak veranderen, opdat het werk niet voort zou gaan,
Maar nu konnen de Bazen malkander hedendaags nog al minder verstaan.”

Mogelijk was de Oude Toren van Babel in Groningen oorspronkelijk de gildekroeg der timmerlieden of metselaars. Positief bewijs hiervoor ontbreekt echter.

Wel logeerden er medio achttiende eeuw in beide logementen figuren die tot de verbeelding spreken, zoals Italiaanse barometermakers, gipswerkers en beeldengieters, Boheemse chirurgijnsmessenmakers, en verkopers van glas, mineralen, goudvinken en porselein uit Hannover, de Harz en Saksen. In de jachtweide van zo’n Groninger Toren van Babel moet menigmaal een internationale spraakverwarring hebben geheerst.


Plaats een reactie on “De Groninger Torens van Babel”

  1. Dondersteen schreef:

    Je omschrijving van de bezoekers van het logement maakt dat ik er bijna bij ben. Wat een tijd moet dat zijn geweest.

  2. Jetske schreef:

    Het Bijbelse verhaal over de Babylonische spraakverwarring ken ik van jongs af aan.
    Dat er later ook nog wel torens van Babel werden gebouwd dat wist ik niet. Interessant om het hier te lezen.

  3. Het verhaal van de toren na Babel illustreert de onverdraagzaamheid en wreedheid van de god van de tenach = het oude testament: deze jaloerse, wrede, tirannieke god kon het maar niet hebben dat de mensen elkaar begrepen (gesymboliseerd door de eenheid van alle mensen die elkaar begrepen = samen de toren van Babel bouwden) en zorgde er daarom voor dat de mensen elkaar niet meer begrepen = verstonden. God en godsdienst verdelen de mensen, zetten ze tegen elkaar op. Daartegenover dienen wij te stellen de eenheid d.m.v. de Rede, die immers alle mensen eigen is. Eenheid boven geloofsverdeeldheid!


Mijn gedachten hierbij zijn:

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.