Scheepswerf De Poffert

Deze slideshow vereist JavaScript.

Bijna honderd jaar geleden gesticht door een Apol uit Appingedam, een jongere broer uit de familie die model stond voor een roman van Thomas Roosenboom. Volgens de huidige eigenaar maakte Apol minder schepen als rondhout in de vorm van (hei-)palen voor beschoeiingen etc. Advertenties in oude leggers van het Nieuwsblad lijken deze stelling te ondersteunen.

Advertentie

24 reacties on “Scheepswerf De Poffert”

 1. Dwarsbongel schreef:

  Hé Harry, prachtig! Ik ben daar wel eens geweest, toen wij nog in Oostwold woonden (of kort daarna) en opa en oma op Vierverlaten. Ik heb nog foto’tjes waarvan ik bijna zeker weet dat die daar genomen zijn. Ik heb steeds lopen zoeken naar de naam Pol, maar toen ik kortgeleden bij het kerkje van Oosterwijtwerd de naam Apol op een zerk zag, wist ik: dat is het!
  Ik ben er nog niet aan toe gekomen om er een logje over te schrijven, maar dat ben ik zeker nog van plan; er zit ook nog een ander kerkje met een andere clou aan vast.
  Ik heb een advertentie gevonden in het Nijsblad van 25 april 1930, waarin “E. Apol, Poffert, bij Hoogkerk” inderdaad adverteert met “dennen heipalen., beschoeiingspalen, ….”
  Het “pontje” was voorzover ik me herinner destijds nog gewoon een roeiboot met trektouw.

 2. Fraaie foto’s Harry! Persoonlijk vind ik dit soort mini-plaatsjes interessanter dan grote plaatsen zoals Groningen die al tot in den treure beschreven zijn. Stukje bij beetje probeer ik alles van plaatsjes zoals een De Poffert boven water te peuteren. Het is toch bijzonder wat er op zo’n paar vierkante meter speelt in zo’n buurtschapje: de molen, de scheepswerf en het feit dat het ‘gat’ door de strategische ligging op een kruising van wateren onder drie gemeenten valt. Is die scheepswerf nog in functie? Ik kan er op het internet verder niets inhoudelijks van vinden. Grappig overigens toen ik er jaren geleden langsreed, ik met mijn neus in de boter viel want een actiefoto kon maken van de boer, een klein stukje W van dat werfje, die ook een eigen pontje over het Hoendiep heeft en die net zelf met een koe de oversteek aan het maken was. Helaas was dat nog in het papierenfototijdperk dus die zit nog ergens in een der vele nog in te scannen fotomapjes…

 3. Ik heb nog maar een tijdje doorgeGoogled op scheepswerf De Poffert omdat ik toch wilde weten hoe het nu zit, en uiteindelijk is ergens in een fietsrouteverslag te lezen dat de werf recenteljik nieuw leven is ingeblazen. Maar nog steeds niets inhoudelijks over die werf kunnen vinden…

  • groninganus schreef:

   De eigenaar heet Piet Wijma en hij komt waarschijnlijk door mond-tot-mondreclame aan voldoende klandizie. Zoek maar eens op de trefwoorden Wijma + Poffert in de ‘Krant van Toen’-site met leggers Nieuwsblad van het noorden, en je zult een zeer betrokken dorpsbewoner zien.

 4. Dank voor de tip, ik heb op deze manier inderdaad nog wat aanvullende inhoud gevonden.

 5. Bertjev01 schreef:

  De Poffert, daar weet ik ook nog wel iets van. De scheepswerf is in de jaren zestig van de vorige eeuw nog eigendom geweest van Dhr J. Kruithof, mijn oom. Volgens mij heeft hij in die tijd ook nog het pontje gemaakt, waarmee je jezef kon overzetten.
  Als je vroeger op De Poffert het pad langs de Zuidwending (de verbinding tussen het Hoendiep en het Aduarderdiep) opreed, dan kwam je bij de molen. De bijbehorende boerderij werd indertijd bewoond door de familie Cazemier en dat waren weer de opa en oma van een neef van mij.

 6. Langs die ‘molenaarswoning’ ben ik ook eens gelopen om een foto van de molen te kunnen maken. Da’s een nadeeltje als je daar woont, af en toe wat vreemd volk langs je deur die de molen willen bekijken, maar je woont er wel op een gouden plek zo in de rimboe op steenworp afstand van de Stad.

 7. Harry Segers schreef:

  Heeft de heer Kruithof een dachten die Janny heet ?

 8. Harry Segers schreef:

  dachten moet DOCHTER zijn.
  Zij werkte toentertijd bij een bureau voor stedenbouw en architectuur in Groningen (van Loo van der Mei en Offringa’s).

 9. Tita Huisman schreef:

  Mijn opa’s broer Anne-jan Venema was de op een na laatste eigenaar.Hij had geen scheepswerf maar was boer.

  • Jetta Apol schreef:

   Mijn moeder – Ietske Apol-Boonstra – had het vanavond nog over Anne-Jan Venema. Mijn ouders hebben daar jaren gewoond en mijn 2 oudste zussen zijn daar geboren. Mijn vader heet Johan Apol.

 10. k.deelstra schreef:

  ik kom veel in groningen / hoogkerk, en in plaats van de grote weg neem ik nu altijd de weg leek enumatil hoogkerk en kom dus ook via de poffert. kom zelf uit friesland, heb altijd wat gehad met oude schepen en hun motoren. dus het even een stukje omrijden is al een feestje .. proficiat met jullie machtig mooie provincie{ hoor je het ook eens van een frais}


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.