Het begin van de radio in Baflo

radio 1926 Baflo

Notitie d.d. 2 maart 1926 in het dagboek van Aafke Sijtsma uit Baflo.

Dat was in de pionierstijd van de radio. Ga maar eens na wanneer de oudste omroepen werden opgericht: de NCRV (1924), de KRO en de VARA (1925), de VPRO (1926) en de AVRO (1927).

De leverancier, C. Veldman, was eigenlijk de dorpssmid van Baflo. Hij handelde in tweedehands maai– en schoffelmachines en kachels. Het merk radio dat hij leverde was Philips. Vrij standaard, lijkt me. Philips was in die tijd ’s wereld grootste fabrikant van radiobuizen, las ik ergens.

De 346 gulden die de Sijtsma’s voor hun radio neertelden zou volgens het tooltje van het IISG nu meer dan 2600 euro zijn. Een behoorlijk bedrag!

Hoe belangrijk Aafke de aanschaf vond, blijkt ook uit de rest van haar dagboek. Ze hield het bij in de jaren 1915-1919, jaren van oorlog en andere ellende zoals hoge prijzen en distributie. Daarna hield het op en pas in 1926 schreef ze er weer wat in dankzij de komst van de radio, maar na dat jaar liet ze het definitief liggen. Kwam dat doordat ze haar aandacht nu geheel door de radio opgeslokt werd?


3 reacties on “Het begin van de radio in Baflo”

  1. hans knot schreef:

    de band zal nog redelijk leeg zijn geweest met weinig stations en hun krakemikkerige programma’s. Mooie vondst

  2. http://nl.wikipedia.org/wiki/Hanso_Schotanus_%C3%A0_Steringa_Idzerda

    Philips maakte gloeilampen.

    Schotanus begon als eerste ter wereld een publieke radio-omroep in 1919, en liet zijn buizen door lampenfabriek Philips maken.

    Philips heeft die buizen toen onder eigen naam uitgegeven, en heeft Idzerda in lange adem met patentzaken failliet gemaakt.

  3. groninganus schreef:

    Aanvulling:


Mijn gedachten hierbij zijn:

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.