Swastika, een tennisclub te Oldehove (1976)

Naar aanleiding van het stukje Sweet Swastika-home, vroeg I. of ik wel wist dat er in de jaren 70 nog een tennisclub Swastika bestond in Oldehove? Nee dus. Volgens I. had een nieuw lid van die club een jaar lang tevergeefs geprobeerd om die naam veranderd te krijgen, voordat het in de publiciteit kwam. De oudere garde liep in die periode zelfs expres in bruine hemden rond op een soort van clubfeest.

Ik wilde dit eerst niet geloven, maar Delpher is my friendInderdaad blijkt er een tennisclub met de naam Swastika in Oldehove te hebben bestaan.

De vereniging was in 1924 opgericht als notabelenclub met een eigen baan, zoals je er wel meer had in de provincie Groningen. De naam Swastika was toen nog onbesmet. Getuige meldingen in het Nieuwsblad van het Noorden deed de club tot 1939 ook nog gewoon onder die naam mee aan wedstrijden van de noordelijke tennisbond.

Na de oorlog, toen de naam wel degelijk besmet was, werd niet meer aan externe competities meegedaan, men was zelfs niet eens aangesloten bij de tennisbond. Men moest hard werken in de wederopbouwperiode, de besloten club lag een poos op zijn gat. Pas toen in de jaren 60 de trek naar het platteland begon, het Oldehoofster tennis extern democratiseerde en nieuwe, talentvolle leden zich aandienden, die ook graag in competitieverband tegen andere clubs wilden spelen, kwam de controverse op.

Een eerste stemming over naamsverandering verloor de jonge garde nog met 53 tegen 7 stemmen. Maar de tennisbond weigerde de naam Swastika te accepteren, en dat beslechtte uiteindelijk het pleit. Pas sindsdien heet de tennisvereniging uit Oldehove officieel TC Oldehove, al doet ze het op haar website voorkomen dat dat altijd de naam is geweest.


3 reacties on “Swastika, een tennisclub te Oldehove (1976)”

  1. Dick Bolt schreef:

    wat een idioten, om die naam keihard te blijven gebruiken, en nu liegen dat ze de nieuwe naam altijd hebben gevoerd

    • Peter Stok schreef:

      grappig, ik heb de website indertijd gemaakt en heb de betreffende zin ‘De TC Oldehove is opgericht in 1924’ nooit als leugen bedoeld. De club is namelijk ik 1924 opgericht. Had daar wellicht van kunnen maken ‘De TC Oldehove is opgericht in 1924 onder de naam Swastika, welke naam in 1976 is veranderd in TC Oldehove’. Maar om mij nu als idioot en leugenaar te bestempelen is wellicht wat kort door de bocht


Mijn gedachten hierbij zijn:

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.