Fivelgoër toertje

Welgemoed op pad naar Stedum, waar een paar potjes witte klaverhoning op me stonden te wachten. Schaduwselfie:
dsc06194
Najaarstintenassortiment nabij Sint Annen:
dsc06201
Bij de Peertil:
dsc06209
Peertil:
dsc06211
Rijtje huizen in het land bij Stedum:
dsc06215
Miste laatst het bordje al op de dam daar bij Stedum. Het blijkt nu verhangen naar de topgevel van een schuur. Daar kunnen snoodaards er minder goed bij:
dsc06221
Lopster kant van Stedum – gracht tussen twee boerderijen:
dsc06222
Vedde Klaai!
dsc06230
Lopsters zorgen goed voor paarden. Achter het raam kijkt de koetjekat of jij, niet tot de doelgroep behorende, niet stiekem een appeltje meesnaait:
dsc06239
Oprijlaan bij de Schatsborgerweg nabij ’t Zandt. Jammer dat er geen geld is voor wat fraaiere brugleuningen:
dsc06253
In ’t Zandt naast de toren dit pandhoge opspandoek, dat waarschijnlijk moet verhullen dat het pand erachter dichtgespijkerd is:
dsc06268
Slootje bij Godlinze:
dsc06279
Doorleefde schuurdeuren in Godlinze:
dsc06282
Bij de toren van Godlinze:
dsc06283
Toren Godlinze:
dsc06291
Tussen Godlinze en Spijk dit zicht op een kolencentrale in de Eemshaven:
dsc06309
Het torentje van Spiek:
dsc06319
Met de windvaan – een leeuw met maarschalk- of admiraalstaf:
dsc06320
Er zit ook nog een kerk aan vast:
dsc06332
De kerk van Bierum:
dsc06337
Ook hier weer een gouden ring eromheen:
dsc06348
Er klonk een wat vreemd geluid. Dacht eerst dat het een buitenissig varken was, maar het bleek een burlend damhert even verderop in een  hertenkampje:
dsc06354
Nansum:
dsc06364
Op meerdere plekken in de omgeving stond bladrammenas, een groenbemester die weer wordt ondergeploegd, te bloeien: (met dank aan Hendrika voor de determinering)
dsc06366
Nansum vanaf de Eemsdijk:
dsc06373
Tussen Nansum en Delfzijl – schapenkaravaan op de dijk:
dsc06386
Kraai kijkt ze na:
dsc06388
Pikorde, of het recht van de sterkste op een strekdam bij Delfzijl:
dsc06392


18 reacties on “Fivelgoër toertje”

  1. Een flinke oogst aan visuele pareltjes weer! Die windvaan deed me eraan denken dat een hr. Brascamp alle windvanen heeft geïnventariseerd waar géén haantje op zit, maar iets anders. Bij Spijk stelt ie dat het hier ‘de leeuw van Ubbena’ zou betreffen: http://www.brascamp.nl/windvaan/groningen/715-spijk.html Maar… Ubbena is een plaatsje in de Drentse voorm. gem. Vries. Het lijkt niet plausibel dat dat plaatsje een link heeft met Spijk, of zou men een ander Ubbena bedoelen?

    Als plaatsnaambordofiel vraag ik me natuurlijk af of je wellicht een idee hebt wat het verhaal is achter dat ‘kombord’?

  2. De paarden worden maar verwend daar, met een til en een bar! 🙂 Curieus spelling-dingetje: in recente atlassen staat de Peertil – een rijksmonument, en nog een zeldzaam ding ook, zie de beschrijving op https://monumentenregister.cultureelerfgoed.nl/monuments/517396 – als Paardentil. Ik weet dat Groningers van inkorten houden, maar dan zou het toch nog altijd Peerdtil moeten zijn? Het is toch ook geen Peer van Ome Loeks? 😉

    En kennelijk loopt er tegenwoordig een fietspad van Sint Annen naar Stedum via dat bruggetje? Waar loopt dat dan vanuit Sint Annen? In de atlassen en op Google Maps kan ik geen pad vinden dat vanuit Sint Annen naar dat bruggetje loopt.

    • groninganus schreef:

      Peertil zal gekomen zijn van Peerdentil > Peerntil > Peertil.

      Bij Sint Annen is inderdaad geen fietspad naar de Peertil, dat heb ik ok niet geschreven. Het is wel de plaats waar het getoonde herfstboeket het dichtste bij zit.

      Achteraf – heb nog even de lokatie opgezocht, het heet daar volgens Google Maps Emmerwolde, dat ook voorkomt in Jan van den Broek zijn Stad Apart:
      https://www.google.nl/maps/@53.2949398,6.6897603,1775m/data=!3m1!1e3?hl=nl&authuser=0

      • Dank x 3. Maar hoe kunnen mensen nu bij die Peertil komen? Als ik Google Maps bekijk lijkt dat alleen te kunnen over een fietspad langs de Stedumermaar vanuit Stedum? En dan kun je alleen dezelfde weg weer terug? Men kan daar zo te zien geen ‘rondje’ maken? Op zich jammer natuurlijk, maar ja de agrarïers moeten wel willen meewerken om dat stadse volk langs hun erven te laten lopen of fietsen.

        • groninganus schreef:

          Dat fietspad loopt inderdaad langs het Stedumermaar en het Westerwijtwerdermaar. Ik denk niet dat hier veel stadjers komen. Vanaf de Molenweg bij Thesinge kwam ik sowieso geen mens tegen tot Stedum. Bij stadse fietsers is deze kant van de stad niet zo populair: eentonige vlakten met gelijkmatig raaigras, zonder veel kruiden.

            • Reinder Dijk schreef:

              Hallo Frank,
              er loopt een fietspad tussen Thesinge en Stedum, en tijdens die route kom je over die Peertil. Dat fietspad begint bij de Boersterweg (die van Ten Boer o.a. langs St.Annen loopt). Als je vanuit Thesinge komt fietsen kun je die Boersterweg oversteken, daar begint dat fietspad, dat enigszins door de weilanden slingert, maren kruist en uiteindelijk bij Stedum uitkomt.
              Was jij op zoek naar die route?

              • Dat zocht ik Reinder, dank! Ik beschrijf nl. het buitengebied in ons land met zijn bijzonderheden zoals bijv. die Peertil. En ik was benieuwd of men daar ook op andere manier bij kan komen met de fiets, anders dan vanuit Stedum langs de Stedumermaar (en om dat dan te beschrijven, als tip voor anderen). En of je nu ja of nee vanuit Thesinge / Sint Annen binnendoor kunt fietsen naar Stedum via dit bruggetje. Dat zou toch wel zo leuk zijn; is een stuk korter en veel leuker dan via de grotere wegen. Harry zei dat hij niet zo gefietst was en elders las ik over die Peertil als ‘voetbrug’, en op Google Maps kan ik geen doorgaand pad ontdekken. Dus ik kwam er niet uit of het nu wel of niet kon. Maar het kan dus. Dank!

  3. Hendrika schreef:

    Wederom mooie beelden!! De groenbemester lijkt op bladrammenas.

  4. Harmien schreef:

    Kan je de foto ‘Toren Godlinze’ uitvergroten? Het lijkt alsof er een grote vogel iets uitlaat. Of een klein vliegtuig dat iets verliest?


Mijn gedachten hierbij zijn:

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.